FacebookTwitterLinkedIn

Guvernul va demara o analiză privind modul în care se vinde energia pe piaţă, potrivit Ministrului de Finanţe Adrian Câciu. 

Preţurile nu pot fi lăsate să crească “în mod galopant”, a adăugat oficialul, miercuri, la finalul şedinţei de Guvern, transmite Agerpres.

Întrebat dacă reglementarea pieţei energiei poate tempera inflaţia, ministrul a răspuns : “Cu siguranță! Aici aş vrea totuşi să vedem un lucru care s-a întâmplat şi pe care trebuie să-l gestionăm de aici încolo. Statul român a venit să sprijine cetăţenii şi economia în faţa exploziei preţurilor la energie şi a luat o măsură de plafonare, dacă vreţi, a preţurilor. A fost un gap pentru ceea ce înseamnă, ce resimte cetăţeanul. Însă în partea cealaltă, la modul în care se vinde energia pe piaţă, lucrurile, din punctul nostru de vedere, au intrat într-un regim, hai să fiu elegant, prea incert pentru a fi gestionate, drept pentru care chiar asta s-a cerut şi ANRE, împreună cu Ministerul Energiei, participăm şi noi, întreg Guvernul, facem o analiză pentru că nu poţi lăsa preţurile să crească, cum să vă zic, în mod nu mai necontrolat, dar în mod galopant, pentru că nu poţi susţine”, a precizat Adrian Câciu.

Acesta a adăugat că banii de plată pentru furnizori nu vin de la statul român, ci din taxele plătite de “toată lumea”: “Banii aceştia sunt taxele pe care le plătiţi dumneavoastră, chiar şi eu, chiar dacă sunt demnitar plătesc şi eu taxe, dar toată lumea plăteşte taxe şi trebuie într-adevăr intervenit într-o zonă de reglementare a pieţei, pe fluxul ei, pentru că undeva lucrurile sunt foarte dezechilibrate din punctul meu de vedere”.