FacebookTwitterLinkedIn

România susţine introducerea unui plafon la tranzacţiile cu gaze naturale pe piaţa europeană şi continuarea proiectelor de construcţie a unor noi capacităţi de producere a energiei electrice pentru consolidarea securităţii în aprovizionare la nivel naţional şi regional, a anunţat ministrul Energiei, Virgil Popescu, pe Facebook.

“”Un tarif plafonat ar conduce la un preţ mai redus la energia electrică produsă pe bază de gaze naturale, la agentul termic şi la materia primă utilizată în industria de profil. Măsura plafonării ar trebui implementată la nivelul întregii Uniuni, pentru importurile de gaze naturale indiferent de provenienţă şi pentru tranzacţiile interne, cu asigurarea securităţii în aprovizionare”, a spus el la Praga, unde a participat la reuniunea Informală a Consiliului TTE Energie pentru a discuta măsuri de abordare a preţurilor la energie şi gaze naturale.

Popescu a mai spus că este nevoie de măsuri accelerate şi eficiente de gestionare a preţurilor ridicate la gaze naturale şi energie precum şi a prezentării, de către Comisia Europeană, a unor soluţii cu privire la designul pieţei de energie în cel mai scurt timp, în sensul decuplării preţului la gazele naturale de preţul la energie electrică.

”Această măsură este necesară pentru a asigura reflectarea mixului energetic diversificat şi a tehnologiilor cu costuri reduse în facturile finale ale consumatorilor”, potrivit ministrului.