FacebookTwitterLinkedIn

Dacă în alți ani tema principală a PROIECTULUI EDITORIAL SPECIAL AL FORBES ROMÂNIA viza obiceiurile și destinațiile de vacanță, anul acesta i-am provocat pe cei mai importanți manageri și antreprenori să răspundă unui scurt chestionar într-un moment complicat din punct de vedere economic și social, deși pentru cei mai mulți dintre noi ar fi trebuit să fie o așteptată revenire la (noua) normalitate.

Va intra afacerea Dvs. în vacanță în această perioadă? Sau nu mai este vremea de „vacanțe” în contextul geopolitic, economic și social în care ne aflăm? 

Afacerile Bittnet Group nu intră niciodată în vacanță. Suntem alături de clienți 24/7 și căutăm în permanență să identificăm diverse oportunități de dezvoltare a companiei. În prezent, la nivelul grupului nu resimțim un efect negativ în contextul geopolitic, economic și social în care ne aflăm, deoarece cererea de servicii și soluții IT este la un nivel ridicat pentru fiecare companie din Bittnet Group.

În ceea ce privește echipele noastre, Bittnet Group are implementat un sistem de lucru flexibil, încă din anul 2014. Mai exact, orice membru al unei echipe își poate alege să își ia oricâte zile de pauză are nevoie sau să se implice în cât mai multe proiecte. Decizia îi aparține și se rezumă la ceea ce primează pentru el sau ea în anumite perioade ale anului: încasări mai mari sau odihnă.

Cele mai întâlnite teme în discuțiile pe care redactorii Forbes România le-au avut de-a lungul acestui an au vizat creșterea inflației, războiul din Ucraina, pandemia, problemele din lanțurile de aprovizionare, lipsa forței de muncă, creșterea explozivă a prețurilor la utilități. Care sunt preocupările Dvs. în următoarea perioadă?

În industria în care activăm nu a existat niciodată un mediu „ideal”, lipsit de provocări. În ceea ce ne privește, provocările ne întăresc și ne conduc spre implementarea de soluții, idei sau proiecte inovatoare care aduc beneficii atât la nivelul grupului cât și al acționarilor noștri. Experiența acumulată în cei 15 ani de existență și cei șapte de când suntem listați, precum și obstacolele pe care le-am avut de înfruntat, ne-au adus în punctul în care ne aflăm astăzi: o companie cu o capitalizare de piață de peste 150 milioane de lei, în condițiile în care în prima zi de listare, valoarea BNET era de aproximativ 8 milioane de lei.

La nivel de preocupări, aș menționa disponibilitatea forței de muncă. Aceasta este o preocupare existentă și permanentă la nivelul tuturor companiilor din IT, deoarece este nevoie de un număr mult mai mare de astfel de specialiști decât ceea ce piața poate să ofere în acest moment. O altă preocupare ține de piața de capital și investitorii noștri. Vrem să ne asigurăm că aceștia beneficiază de cele mai bune randamente din partea noastră.

Încă de la listarea pe piața de capital în 2015, obiectivul nostru a fost să ne dezvoltăm atât prin creșterea organică a companiei, cât și prin implementarea unei strategii planificate de M&A formată din trei piloni de execuție: achiziționare, integrare și operare. În cei șapte ani de la listarea la bursă am generat pentru investitori un randament anualizat de peste 40% al sumelor investite. Conform estimărilor noastre, ne așteptăm ca acest trend pozitiv să continue și în anii următori, fără a face însă o promisiune asupra valorii efective a randamentelor. Această strategie de M&A ne-a permis să creștem de la 12 milioane de lei venituri în 2016 la 172 milioane de lei vânzări câștigate în 2021.

Ce vă îngrijorează, pentru perioada următoare, în domeniul/sectorul în care activați?

În România, cea mai mare îngrijorare este legată de instabilitatea mediului legislativ, indusă de la nivel politic. Măsurile economice intervenționiste și pro-ciclice reprezintă un mare pericol pentru mediul privat, deoarece pune o presiune majoră pe acest sector, care este nevoit de fiecare dată să se adapteze în funcție de aceste măsuri.

Cum arată planurile Dvs. de business pentru finalul acestui an? Dar pentru 2023? 

În prezent, lucrăm la realizarea a două operațiuni pe piața de capital, răscumpărarea de acțiuni la 0,34 lei și o ofertă de acțiuni preferențiale (dividend garantat), o premieră pentru piața de capital din România.  

Totodată, suntem dedicați călătoriei către obiectivul anului 2024 – să ajungem la afaceri de 500 de milioane de lei. În acest proces alături de transformarea operațională, ne bazăm pe un amplu program de investiții de tip M&A care vizează consolidarea portofoliului actual, dar și extinderea către piața din CEE și către domenii strategice, precum software, cybersecurity și managed services. Prin urmare, în 2022 vom continua activitatea de M&A. De la începutul anului și până acum am reușit deja să finalizăm două tranzacții, achizițiile TopTech și 2Net care se alătură Dendrio și vor consolida activitatea acestei entități prin extinderea numărului de clienți, serviciile oferite și creșterea veniturilor. 

Vom continua să creștem organic, potențialul pieței pentru cele două divizii ale Bittnet Group fiind unul ridicat pentru perioada 2022-2024. În cadrul Diviziei de Educație, ne așteptăm la creșterea solicitărilor, întrucât angajații, pentru a răspunde mai bine nevoilor pieței, se află într-un proces continuu de reconversie profesională. În acest sens, programele și inițiativele aflate pe agenda noastră precum proiectul de reconversie națională CTRL+N sau platforma internațională DevOps Artisan au fost lansate anticipat iar astăzi, suntem mai bine poziționați să răspundem nevoilor din zona de dezvoltare a abilităților digitale.

La nivelul Diviziei de Tehnologie observăm un trend ascendent în privința serviciilor oferite, deoarece organizațiile își continuă drumul către digitalizare, forțate de adaptarea la noul context cu finanțare provenind fie din resurse proprii sau din accesarea programelor guvernamentale susținute cu fonduri europene. 

De asemenea, ne propunem să lansăm o entitate nouă, formată din companiile ISEC și GRX pentru domeniul securității cibernetice. Noua entitate va furniza servicii în care deține expertiză tehnică, precum audit de conformitate IT pentru diverse standarde, precum Autoritatea de Supraveghere Financiară, Autoritatea pentru Digitalizarea României, Banca Națională a României sau Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică – CERT-RO, servicii de teste de penetrare pentru aplicații web și infrastructură IT pentru clienți din România și Uniunea Europeană și servicii de proiectare, implementare și mentenanță pentru sisteme de management IT și securitate informațională. În cel de-al doilea semestru al anului, avem în plan listarea acestei noi entități pe piața AeRO a Bursei de Valori București.