FacebookTwitterLinkedIn

Accelerarea ratei inflației, în special pe segmentul mărfurilor alimentare, va duce la diminuarea puterii de cumpărare în special în cazul populației cu venituri mici, avertizează Banca Națională a României (BNR).

„În plus, persoanele cu venituri mai mici alocă o proporție mai ridicată din cheltuieli către nevoile de bază. Astfel, acestea vor fi afectate mai puternic“, arată BNR într-un raport asupra stabilităţii financiare.

Gospodăriile din România au cea mai ridicată pondere a cheltuielilor cu alimente și băuturi nealcoolice din Uniunea Europeană (25,2% comparativ cu media UE de 15%), dar și una dintre cele mai ridicate ponderi allocate băuturilor alcoolice și tutunului (5,5%).

Ponderea cheltuielilor cu locuința se situează sub media UE27 (25%, față de 32%), din care cheltuielile cu apă, electricitate și gaze reprezintă 5,1% din cheltuielile de consum.

Cu toate acestea, la finalul anului 2020, 24% la sută gospodăriile cu venituri mici întâmpinau dificultăți în a-și încălzi locuința, comparativ cu doar 6% la sută din gospodăriile cu venituri medii și ridicate.

„Deși plafonarea prețurilor la energie este o măsură utilă pentru a proteja veniturile populației pe termen scurt, eforturile autorităților ar trebui îndreptate preponderent înspre dezvoltarea de noi surse de energie regenerabilă și înspre a diminua dependența de importuri energetice, având în vedere inclusiv spațiul fiscal limitat, dar și nevoia de transformare structurală a economiei“, precizează BNR.