FacebookTwitterLinkedIn

Riscul de distanțare între brand și consumatori poate să apară când tehnologia înlocuiește complet interacțiunile umane, crede Mihaela Hristea, Senior Marketing Manager Beverages la PepsiCo.

Forbes: Cât de important este marketingul digital în strategia generală de marketing a companiei dvs? Cum a evoluat ponderea marketingului digital, în ultimii 3 ani, comparativ cu investițiile în marketing outdoor, radio și TV?

  Mihaela Hristea: Marketingul digital este un element de bază în strategia noastră generală de marketing de mai mulți ani. În ultimii trei ani, am alocat sume tot mai mari marketingului digital, în concordanță cu tendințele globale și cu schimbarea comportamentului consumatorilor, care petrec tot mai mult timp online.

  Comparativ cu canalele tradiționale precum marketingul outdoor, radio și TV, marketingul digital ne oferă date mai precise și feedback în timp real, permițându-ne să ne ajustăm campaniile pentru a maximiza impactul.

  Deși investițiile în marketingul outdoor, radio și TV rămân importante pentru construirea brandului și atingerea unei audiențe largi, marketingul digital ne permite să fim mai agili și să ne adaptăm rapid la schimbările din piață. Acesta rămâne la fel de eficient în a ajunge la un număr mare de consumatori și în a controla frecvența cu care mesajul nostru ajunge la aceștia, evitând să devină intruziv.

  În plus, ne ajută să înțelegem rata de răspuns și reacția consumatorului la comunicările noastre, oferindu-ne posibilitatea de a ajusta strategiile în timp real pentru a maximiza impactul și eficiența campaniilor noastre.

  Echilibrul între canalele digitale și cele tradiționale este important pentru a menține o prezență puternică a brandului și pentru a răspunde eficient nevoilor consumatorilor noștri.

  Am lansat recent o campanie digitală pe TikTok pentru a promova Pepsi Zero, iar campania a avut un succes uriaș, cu un engagement mare din partea consumatorilor.

  Am construit platforma PepsiCo Smiles pentru a oferi constant acces consumatorilor noștri la cele mai recente campanii si concursuri. Utilizăm platforma Facebook pentru a ne conecta cu fanii consumatorii noștri și a le oferi conținut exclusiv, cum ar fi concursuri și giveaway-uri.

  Am implementat o strategie de marketing influencer care ne permite să colaborăm cu influenceri artisti mari precum Smiley, Alina Eremia, dar si micro si nano influenceri, pentru a promova produsele noastre.

  Forbes: Care considerați că sunt cele mai mari provocări și oportunități ale integrării Inteligenței Artificiale în strategiile de marketing ale companiei dumneavoastră?

  Mihaela Hristea: Integrarea inteligenței artificiale (IA) în strategiile noastre de marketing prezintă atât provocări, cât și oportunități. Aceasta contribuie la inovația în produse și arome, la optimizarea plasării și vizibilității produselor noastre în magazine, precum și la eficientizarea lanțului de aprovizionare.

  Utilizarea IA în cercetare și dezvoltare, îmbunătățirea siguranței în depozite și promovarea sustenabilității subliniază, totodată, angajamentul nostru către inovație și responsabilitate socială.

  Aceste avansuri ne permit să răspundem mai bine cerințelor clienților și să ne adaptăm rapid la schimbările din piață. În acest context, provocările includ adaptarea la tehnologie și protecția datelor, în timp ce oportunitățile se concentrează pe personalizarea comunicării cu clienții și îmbunătățirea experienței acestora cu brandul nostru.

  Suntem convinși că IA va juca un rol esențial în viitorul marketingului PepsiCo, ajutându-ne să ne conectăm mai bine cu clienții noștri.

  Forbes: Ați realizat până acum campanii de digital marketing în care Inteligența Artificială a fost tehnologia principală? Dacă da, ne puteți povesti despre ce-a fost vorba și ce rezultate a generat campania?

  Mihaela Hristea: Una dintre campaniile noastre care a implicat utilizarea IA a fost campania din vara anului 2023, Pepsi Space, prin care am dorit să amplificăm vocea noilor generații și să le oferim un spațiu în care să-și exprime creativitatea. Astfel, am creat prima expoziție mobilă în metrourile din București, unde am expus creațiile tinerilor. Prin intermediul IA, am realizat o interpretare vocală a acestor creații, făcându-le accesibile tuturor generațiilor.

  Utilizând Inteligența Artificială în campaniile noastre de marketing, am reușit să ne apropiem mai mult de clienții noștri și să le oferim experiențe personalizate și relevante.

  Forbes: Cum mențineți echilibrul între utilizarea tehnologiilor avansate, cum ar fi IA, și păstrarea autenticității și umanității brandului companiei dvs?

  Mihaela Hristea: Menținerea echilibrului între adoptarea tehnologiilor avansate, precum Inteligența Artificială (IA), și păstrarea autenticității și umanității brandului este fundamentală pentru PepsiCo România.

  Folosim IA pentru a îmbunătăți experiența clienților și eficiența proceselor, fără a pierde conexiunea umană care definește brandul nostru. Acest lucru implică utilizarea tehnologiei pentru a sprijini și amplifica creativitatea și inovația echipei noastre, nu pentru a le înlocui.

  Forbes: În ce mod considerați că integrarea IA în strategiile de marketing afectează relația companiei cu consumatorii? Există riscul ca IA să creeze o distanțare între brand și consumatori?

  Mihaela Hristea: Integrarea Inteligenței Artificiale (IA) în strategiile noastre de marketing poate îmbunătăți semnificativ relația dintre compania noastră și consumatori. Prin personalizare și eficiență sporită, IA ne ajută să înțelegem mai bine nevoile și preferințele consumatorilor, să le răspundem rapid și să creăm experiențe de consum adaptate individual.

  Totuși, este important să menținem un echilibru și să ne asigurăm că utilizarea IA nu distanțează interacțiunea. Riscul de distanțare apare atunci când tehnologia înlocuiește complet interacțiunile umane, ceea ce poate duce la pierderea elementului personal care adesea construiește loialitatea față de brand.

  Prin urmare, utilizăm IA ca un instrument pentru a sprijini și îmbunătăți serviciile oferite clienților, în timp ce păstrăm autenticitatea și umanitatea în comunicarea brandului.

  Forbes: Cum vedeți evoluția marketingului digital în următorii 5 ani, în special în contextul dezvoltării rapide a tehnologiilor de Inteligență Artificială?

  Mihaela Hristea: În următorii cinci ani, avansurile în inteligența artificială (IA) vor transforma radical modul în care ne conectăm cu clienții. Chatbotii inteligenți vor oferi recomandări personalizate pentru produse, iar realitatea augmentată va oferi consumatorilor o experiență virtuală captivantă, permițându-le să exploreze și să descopere băuturile noastre într-un mediu digital.

  Automatizarea generată de IA va revoluționa procesul de marketing digital, eliberând marketerii de sarcinile repetitive. Astfel, aceștia vor putea să-și concentreze eforturile pe strategii creative și inovatoare, menite să atragă și să fidelizeze clienții.

  De asemenea, analiza avansată a datelor bazată pe IA va oferi companiilor informații valoroase despre preferințele și comportamentul consumatorilor, permițându-le să ia decizii mai informate și să previzioneze cererea pentru produsele lor. Procesul de achiziție va fi simplificat de analiza datelor bazată pe IA, facilitând cumpărarea pentru consumatori și optimizând lanțurile de aprovizionare pentru companiile de băuturi.

  (2 mai 2024)