FacebookTwitterLinkedIn

Premierul Giorgia Meloni a arătat optimism după ce a câștigat votul european în Italia, promițând că Roma va juca un rol „fundamental” în cadrul blocului, în timp ce a cerut Uniunii Europene să reflecteze asupra prezenței scăzute la vot înregistrate în toate țările UE.

Potrivit Bloomberg, Meloni a spus că rezultatul a fost „foarte important din punct de vedere politic” și „emoționant la nivel personal”, notând că partidele de guvernare din toată Europa au fost zdrobite de partidele de opoziție, în mare parte de extremă dreapta, în timp ce Italia a contrazis această tendință: “Italia va avea un rol fundamental – guvernul nostru este îmboldit de acest rezultat. După doi ani de guvernare, chiar și după ce am luat decizii dificile, toate partidele de centru-dreapta [italiene] au crescut împreună. Astfel, italienii transmit un mesaj foarte clar: continuăm munca!”

Meloni conduce o coaliție formată din propriul său partid, Frații Italiei, Liga lui Matteo Salvini și Forza Italia a lui Antonio Tajani – acesta din urmă fiind partidul fondat de regretatul Silvio Berlusconi. În timp ce partidul ei a înregistrat o creștere în sondaje, cu un procent de aproximativ 29% din voturi, cei doi parteneri ai săi de coaliție nu au reușit să treacă pragul de 10%.

Opoziția a înregistrat, de asemenea, o creștere – Partidul Democrat de stânga este estimat că va fi pe locul al doilea, cu aproximativ 24% din voturi.

Concluzia lui Meloni este că „Există o tendință către politici mai puțin ideologice și mai pragmatice” și „Avem nevoie de o UE care să se implice mai puțin în viețile oamenilor și care să abordeze marile probleme – exact ceea ce am propus noi italienilor.”