FacebookTwitterLinkedIn

Jensen Huang de la Nvidia Corp. a urcat constant în rândurile celor mai bogați oameni din lume, pe măsură ce valoarea de piață a producătorului de cipuri a atins 3 trilioane de dolari.

Vineri, Huang a atins un alt punct de referință, depășindu-l pe pionierul calculatoarelor personale Michael Dell pentru a deveni a 13-a cea mai bogată persoană din lume, cu o avere netă de 106,1 miliarde de dolari, conform Indexului Miliardarilor Bloomberg. Averea sa a crescut cu peste 62 de miliarde de dolari în acest an, în contextul în care cererea pentru cipurile Nvidia, folosite pentru a alimenta instrumentele de inteligență artificială, rămâne insațiabilă.

Huang (61) conduce un nou val de miliardari din tehnologie, creat de „Jensanity”-ul alimentat de AI, așa cum l-a numit un analist, care preia controlul în Silicon Valley. Alți beneficiari ai acestui trend sunt Lisa Su, directorul executiv al Advanced Micro Devices Inc., și Charles Liang de la Super Micro Computer Inc.

Luna trecută averea lui Huang a depășit-o pe cea a fiecărui membru individual al familiei Walton, cea mai bogată familie din America, după un alt trimestru excelent pentru producătorul de cipuri. Averea lui Huang provine din participația de 3,5% în Nvidia, pe care a co-fondat-o în 1993 împreună cu Chris Malachowsky și Curtis Priem. Nvidia a devenit prima companie producătoare de cipuri care a atins săptămâna trecută o capitalizare de piață de 3 trilioane de dolari, depășind valoarea Apple Inc.

Dell (59) are o avere netă de 105,9 miliarde de dolari și a fost o excepție în rândul super-bogaților din tehnologie, care de obicei își datorează averea companiilor de software. Dell și-a făcut mare parte din avere prin firma sa omonimă, care vinde hardware – calculatoare personale și servere.