FacebookTwitterLinkedIn

Robert Redford și Barbra Streisand în filmul „The Way We Were” (1973)

O colecție de mașini de scris care au aparținut personalităților care au apărut pe coperta revistei Time este scoasă la licitație. Este vorba despre 33 de astfel de mașini de scris care alcătuiesc ceea ce este probabil cea mai importantă colecție de astfel de obiecte care au aparținut unor personalități marcante din literatură, muzică și cinema.

Colecția a fost adunată din 2005 încoace de omul de afaceri american Steve Soboroff. Acesta a început să colecționeze dintr-un impuls, după ce la o licitație și-a adjudecat mașina de scris a lui Jim Murray, editorialist premiat cu Pullitzer, care scria pentru Los Angeles Times.

Soboroff a început să colecționeze după un criteriu cât se poate de simplu: era interesat de mașinile de scris ale personalităților care au apărut pe coperta revistei Time. Astfel au intrat în colecția sa mașinile de scris ale lui Tom Hanks, Julie Andrews, Mae West, Greta Garbo, Shirley Temple, Philip Roth sau Andrea Bocelli. Casa Heritage Auctions le va vinde luna viitoare, la Dallas, celui care oferă mai mult.

Hemingway la masa de scris, în Finca Vigia, Cuba 1945 / Profimediaimages.ro

Ernest Hemingway și-a scris scrisorile din Cuba, de la Finca Vigía, la o mașină Underwood Standard portabilă, din 1926. 2.500 dintre scrisorile din acea perioadă se află în Biblioteca Prezidențială John F. Kennedy. „Hemingway a avut șapte mașini de scris pe parcursul vieții sale”, explică Soboroff în comunicatul casei de licitații, „șase dintre acestea se află în diferite muzee, a mea este singura aflată într-o colecție privată”.

Mașina de scris a lui Truman Capote

Colecționarul a petrecut cinci ani vânând mașina de scris a lui Truman Capote, o Smith Corona Electra din 1961 aflată pe atunci în posesia lui Joanne Carson, a doua soție a lui Johnny Carson și confidenta scriitorului. Capote avea camera lui în reședința familiei Carson din Bel Air, și scria acolo ori de câte ori era în oraș.

Soboroff a sunat-o pe d-na Carson întrebând-o dacă nu ar fi dispusă să-i vândă mașina lui Capote, dar ea l-a refuzat vreme de cinci ani. Însă, după ce casa i-a fost călcată de hoți, l-a sunat ea pe Soboroff, care pe atunci era președintele Comisiei de Ordine Publică din Los Angeles. Cei doi s-au împrietenit și, în cele din urmă, Soboroff a reușit să cumpere mașina de scris – „pentru o sumă considerabilă”, deși doamna i-a spus inițial că i-o face cadou.

Vor fi oferite la vânzare mașina Oliver Standard la care scriitorul E. M. Forster a scris A Room with a ViewHowards End și A Passage to India, mașina Corona Standard pe care Barbra Streisand i-o face cadou lui Robert Redford în filmul The Way We Were (1973), dar și cea folosită de Hugh Hefner, un Royal Empress din 1962.

Soboroff a donat anul trecut pentru, cauze caritabile, șase mașini de scris din colecția sa. Acestea le-au aparținut lui, printre alții, lui John Lennon, Elia Kazan, Orson Welles și  Joe DiMaggio, și au fost adjudecate la licitație pentru o sumă medie de 250.000 de dolari. Fondurile au mers către Jim Murray Memorial Foundation, organizație care oferă burse studenților la jurnalism.