FacebookTwitterLinkedIn

Strategia mea la ultimele două ediții Watches and Wonders a fost să amân vizita la Rolex până în ultima zi, pentru a mă putea bucura în tihnă, fără să fiu nevoită să mă grăbesc către următoarea întâlnire.

Iar strategia a dat roade: este a doua oară când am privilegiul să discut între patru ochi, pentru o oră încheiată, cu cel mai inteligent și mai bine informat reprezentant Rolex, timp în care a prezentat, a explicat și a pus în context toate noutățile, într-o manieră foarte elegantă și relaxată. Astfel, am făcut încă un pas înainte către înțelegerea acestui brand enigmatic, despre care scriu de peste 20 de ani, fără să fi reușit încă să îi deslușesc toate secretele.

Știu că toată lumea vorbește despre „bulinele și emoji-urile Rolex” și vom atinge și acest subiect. Însă eu consider că adevărata mare lansare Rolex de anul acesta este Perpetual 1908 – noua colecție menită să pună în valoare incredibila măiestrie și legitimitate a mărcii în domeniul orologeriei.

Noile ceasuri aduc și nu aduc a Rolex în același timp – au o siluetă foarte elegantă și subțire, inspirată de un model din 1931, în timp ce denumirea lor vine, evident, de la anul nașterii brandului. Îmi place caracterul discret al acestui ceas, prezența sa subtilă, dar, în același timp, puternică. Noul calibru Rolex 7140 este sufletul modelului Perpetual 1908 – un mecanism cu remontaj automat, echipat cu un arc spiral Syloxi, un eșapament Chronergy și un dispozitiv anti-șoc Paraflex. Capacul carcasei este transparent, firește, pentru a pune în valoare noul mecanism.

Carcasa este extraordinar de subțire (cam cât o treime dintr-o carcasă Oyster Perpetual), dar mecanismul nu este mai puțin excepțional: 66 de ore rezervă de funcționare și o precizie de -2/+2 secunde pe zi, confirmată prin certificatul Superlative Chronometer.

În același timp, noul sistem de închidere Dualclasp, din aur alb sau galben de 18K, permite deschiderea și închiderea brățării cu ușurință. Acesta este, desigur, doar un detaliu, însă unul foarte important, iar Rolex este un maestru al detaliilor de 115 ani, construindu-și astfel, încet și constant, supremația în domeniul orologeriei.

Mi-a plăcut, de asemenea, și noul Daytona – este una dintre acele situații extrem de rare când un brand reușește să modernizeze designul unui model legendar fără a-l compromite definitiv. Pentru că, așa cum foarte bine spun francezii, mieux est l’ennemi du bien („mai binele este dușmanul binelui”).

Cadranul a fost atent reconfigurat, beneficiind acum de noi marcaje orare și inele ale contoarelor, efectul dorit fiind un contrast cromatic sporit între registre, inelele din jur și cadran în ansamblul lui. La rândul ei, și carcasa a fost reproiectată – ansele au margini mai netede, iar luneta ceramică Cerachrom are acum un inel exterior fabricat din același material ca și carcasa.

Cosmograph Daytona este echipat cu versiunea îmbunătățită a calibrului 4131. Și, da, este pentru prima oară când un model Daytona este dotat cu un capac al carcasei din safir transparent, lăsând la vedere minunata masă oscilantă din aur galben – preferatul meu dintotdeauna, Oyster Perpetual Cosmograph Daytona în versiunea din platină, cu deja celebra și mult râvnita combinație dintre cadranul albastru-gheață și luneta ceramică maro închis.

Rolex a lansat, de asemenea, o versiune Yacht-Master din titan. Deși nu sunt o mare admiratoare a ceasurilor din titan –  pe care le găsesc prea lipsite de substanță pentru gustul meu –, trebuie să recunosc că acesta este un ceas incredibil de bine realizat, cu finisaje de excepție, care îi conferă un profil foarte elegant și, în același timp, foarte solid.

Îmi place culoarea gri care pare să oscileze la limita dintre platină și titan. Modelul Yacht-Master 42 este al doilea ceas din titan RLX lansat de Rolex după Oyster Perpetual Deepsea Challenge și, cu luneta sa rotativă bidirecțională și inserția Cerachrom din ceramică neagră mată, cu cifre și gradații șlefuite, în relief, această nouă versiune rămâne fidelă esteticii modelului original, prezentat în 2019.

Un trio foarte spectaculos de modele Sky-Dweller m-a făcut să-mi întorc privirea către această gamă care, până acum, nu se număra printre preferințele mele Rolex. Cumva, acum arată altfel: modelele sunt mai dinamice, mai seducătoare. Aurul alb revine în cadrul colecției alături de un cadran negru strălucitor, tabloul fiind completat, pentru prima oară, de o brățară Oysterflex. Cadranul se îmbracă în culori noi: verde-mentă pe versiunile albe din Rolesor și, respectiv, verde-albăstrui doar pe modelul din aur Everose.

Și am ajuns, în sfârșit, la ceasul ACELA – ceasul emoji, așa cum îl numesc deja cu multă simpatie toți fanii Rolex. Rolex nu s-a remarcat niciodată prin efuziuni sentimentale sau ceasuri nostalgice – din contră, aș putea spune. Vorbim despre o companie renumită prin discreția sa, o companie care creează ceasuri legendare fără să spună prea multe cuvinte. Nici despre ceasuri, nici despre orice altceva.

Cu toate acestea, îmi place să cred că minunatul, dinamicul, veselul, amuzantul, creativul și ironicul Day-Date Rolex, proaspăt lansat, este modul Rolex de a ne insufla încurajare și poftă de viață. De exemplu, în fereastra din dreptul orei 12 nu apare ziua săptămânii. În schimb, persoana care poartă ceasul este răsfățată cu niște cuvinte-cheie precum: Fericire, Eternitate, Recunoștință, Pace, Credință, Iubire și Speranță. Câte un cuvânt pentru fiecare zi a săptămânii, ați ghicit. Iar în locul datei, în dreptul orei 3, posesorul ceasului poate selecta bucuros… emoticoane. 31 de emoticoane, mai exact, cum ar fi – o inimă, o față pupăcioasă, un trifoi cu patru foi, bila 8, semnul păcii și coroana Rolex (inspirată alegere, Rolex!).

Dacă la toate acestea mai adăugăm uimitorul și complexul motiv al puzzle-ului de pe cadran, obținem, poate, cel mai frumos și mai uman ceas Rolex creat vreodată. Personal, mă fascinează felul în care Rolex reușește să evite aspectul și senzația de ceas de jucărie, transformând, în schimb, acest ceas într-o veritabilă operă de artă cu simțul umorului. Ceasul este disponibil în versiuni din aur alb și aur galben în combinație cu turcoaz pentru culoarea de fundal a cadranului sau în varianta din Everose, cu fundalul cadranului portocaliu. Zece indecși orari din safire cu tăietură baghetă în culorile curcubeului se asortează cu nuanțele puzzle-ului.