FacebookTwitterLinkedIn

Compania Neuralink, deținută de Elon Musk, a primit aprobarea din partea autorităţilor sanitare americane (FDA) pentru a testa implanturile cerebrale pe oameni.

”Suntem încântați să vă spunem că am primit aprobarea FDA pentru a lansa primul nostru studiu clinic pe oameni! Acesta este rezultatul muncii incredibile a echipei Neuralink în strânsă colaborare cu FDA și reprezintă un prim pas important care va permite într-o zi tehnologiei noastre să ajute mulți oameni”, a anunțat Neuralink pe Twitter.

Compania a precizat că încă nu este deschisă recrutarea de voluntari pentru aceste studii clinice.

Potrivit Reuters, Elon Musk crede că implanturile cerebrale ar putea vindeca o serie de afecţiuni, inclusiv obezitatea, autismul, depresia şi schizofrenia, dar ar permite totodată navigarea pe internet şi telepatia.

FDA a semnalat Neuralink mai multe îngrijorări care trebuiau rezolvate înainte de a aproba testele pe oameni. Problemele majore implicau bateria cu litiu a dispozitivului, posibilitatea ca firele implantului să migreze în interiorul creierului şi provocarea reprezentată de extracția în siguranţă a dispozitivului fără a provoca răni creierului subiectului.

Neuralink, fondată în 2016, a fost subiectul mai multor anchete federale. În luna mai, legislatorii americani au îndemnat autorităţile de reglementare să investigheze dacă alcătuirea unui grup care supraveghea testele pe animale la Neuralink a contribuit la experimentele ratate şi grăbite.

Departamentul Transporturilor investighează dacă Neuralink a transportat ilegal agenţi patogeni periculoşi pe cipuri prelevate din creiere de maimuţă fără măsuri adecvate de izolare.

De asemenea, Neuralink este investigată de Biroul Inspectorului General al Departamentului de Agricultură al SUA pentru posibile încălcări ale normelor de bunăstare a animalelor.