FacebookTwitterLinkedIn

Oficialii din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale vor să elaboreze un proiect de act normativ potrivit căruia adaosul comercial al retailerilor pentru produsele românești să nu depășească 20%.

„Până pe 31 decembrie, Ordonanța privind plafonarea adaosului comercial a fost transpusă de către Parlament în lege. Este în derulare în momentul de față un proiect legislativ prin care, împreună cu colegii mei de la Ministerul Agriculturii, vrem ca toate produsele agroalimentare care sunt procesate în România să aibă un adaos comercial corect. Nu mai vrem ca pe rafturile retailerilor din România adaosul comercial la produsele românești să depășească 20%. Astfel, produsele românești să aibă adaos comercial limitat până în 20%, iar la produsele care vin din import retailerii să pună orice adaos comercial doresc. Pentru că în momentul de față, dacă facem o analiză, și am făcut această analiză, produsele agroalimentare românești au adaos comercial mai mare decât produsele care vin din import în magazinele de retail”, a explicat ministrul Agriculturii.

Florin Barbu a mai menționat că, în 2023 și 2024, de când există plafonarea adaosului comercial, produsele s-au ieftinit cu procente între 8% și peste 28%.

„Dacă ne raportăm la anul 2022, indicele prețurilor de consum de la INS arată faptul că produsele erau mai scumpe cu 30% față de anul 2023, când am avut plafonare de adaos comercial”, a completat ministrul.

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania