FacebookTwitterLinkedIn

Comisia Europeană a lansat două investigații cu privire la acuzațiile de subvenționare străină în cadrul unei proceduri de achiziții publice din România. Autoritatea contractantă română în cauză este Societatea PARC Fotovoltaic Rovinari Est S.A., care a lansat o procedură pentru construcția unui parc fotovoltaic în România, finanțat parțial din Fondul UE pentru modernizare.

Investigațiile au fost demarate în urma notificărilor primite de la Grupul Enevo, inclusiv de LONGi Solar Technologie GmbH, și de la Shanghai Electric UK Co. Ltd. și Shanghai Electric Hong Kong International Engineering Co. Ltd.

Comisia Europeană va examina în profunzime presupusele subvenții străine acordate ofertanților și va evalua dacă acestea au condus la prezentarea unor oferte nejustificat de avantajoase în cadrul procedurii de achiziții publice. Regulamentul privind subvențiile străine prevede că societățile sunt obligate să notifice licitațiile lor de achiziții publice în UE atunci când valoarea estimată a contractului depășește 250 de milioane de euro și când li s-au acordat contribuții financiare străine de cel puțin 4 milioane de euro din cel puțin o țară terță în cei trei ani anteriori notificării.

Primul consorțiu investigat este format din Grupul Enevo și LONGi Solar Technologie GmbH, iar al doilea este format din Shanghai Electric UK Co. Ltd. și Shanghai Electric Hong Kong International Engineering Co. Ltd.

Societatea PARC Fotovoltaic Rovinari Est S.A. a lansat licitația pentru construcția a patru parcuri fotovoltaice cu o capacitate totală de 450 MW. Procedura a atras opt oferte, printre care și cele de la Enevo Group în asociere cu LONGi Solar Technologie și Shanghai Electric Hong Kong International Engineering Company Limited în asociere cu Shanghai Electric UK Company Limited.

Comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, a subliniat importanța investigațiilor pentru menținerea securității economice și a competitivității Europei.

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.