FacebookTwitterLinkedIn

Băncile din zona euro limitează creditarea, iar rata anuală a inflaţiei în regiune a revenit pe creştere în aprilie, după cinci luni de scădere consecutivă, ceea ce ar putea determina săptămâna aceasta BCE să opteze pentru o majorare mai redusă a dobânzii.

Potrivit unei estimări preliminare publicate marţi de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut până la 7% în aprilie 2023, de la un nivel de 6,9% înregistrat în martie. Cifra anunţată de Eurostat este uşor peste estimările analiştilor, care mizau pe o stagnare a inflaţiei la 6,9%, notează Reuters și Agerpres.

Pe de altă parte, datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut în mod suprinzător până la 7,3% în aprilie, de la 7,5% în martie. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

De asemenea, datele unui studiu publicat marţi de Banca Centrală Europeană (BCE) arată că în martie băncile au înăsprit accesul la creditare, chiar dacă cererea a scăzut considerabil, ceea ce a avut ca rezultat cel mai lent ritm de creştere a creditării către gospodării, începând din 2018.

Datele indică faptul că majorarea dobânzilor începe să afecteze economia zonei euro, ceea ce ar putea determina BCE să majoreze dobânda cu doar un sfert de punct procentual şi să reducă gradual măsurile de stimulare a economiei.