FacebookTwitterLinkedIn

Forbes România i-a invitat pe cei mai importanți lideri din mediul de afaceri local să vorbească despre lecțiile învățate/trăite în anul 2023 și despre provocările anului 2024 în proiectul editorial #lecțiipentru2024.

Radu Scarlat, Președinte al Consiliului de Administrație, Bento

Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2023?

Adaptabilitate este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2023 – având în vedere anul complicat din toate punctele de vedere – economic, social și geopolitic, cred că este cuvântul cel mai potrivit pentru a descrie anul 2023.

Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2023? Care sunt rezultatele activității companiei/grupului, comparativ cu estimările de la început anului?

Discuțiile interminabile pe tema modificărilor fiscale, cu impact semnificativ asupra industriei de IT&C au reprezentat unul dintre motivele noastre de îngrijorare. Nu pentru că urmau să fie decise schimbări ci din cauza faptului că a durat foarte mult până am știut în mod clar care sunt deciziile finale și cât de rapid urma să ne adaptăm la ele. Pentru antreprenori, incertitudinile de tipul acesta sunt cel mai mare dușman al dezvoltării afacerii.

În ceea ce privește rezultatele Bento, în 2023, am continuat să lucrăm în același ritm dinamic, demonstrând capacitatea noastră de a ne adapta și de a excela chiar și într-un mediu economic în continuă schimbare. În primele nouă luni ale anului, am înregistrat venituri din exploatare de 39 de milioane de lei, o creștere cu 103% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut și un profit net de 12,1 milioane de lei, o apreciere cu 246% comparativ cu primele nouă luni din 2022. Creșterile înregistrate la nivelul indicatorilor cheie în primele nouă luni ale anului sunt conforme cu așteptările noastre și confirmă strategia noastră de dezvoltare, precum și angajamentul față de inovație la nivelul serviciilor și soluțiilor pe care le furnizăm clienților noștri. Totodată, performanța la nivelul rezultatelor financiare din primele nouă luni ale acestui an reprezintă rezultatul eforturilor susținute ale întregii echipe Bento și ale parteneriatelor valoroase pe care le-am dezvoltat de-a lungul timpului.

Cum au influențat crizele suprapuse și noua situație geopolitică (continuarea războiului din Ucraina și izbucnirea conflictului din Israel) activitatea companiei dvs.?

Crizele suprapuse ne-au impulsionat să ne concentrăm și mai mult pe inovare și maturizarea strategică a companiei, astfel încât să fim pregătiți pentru a răspunde provocărilor dinamice ale mediului global.

Prin urmare, în 2023, am continuat activitatea la nivelul proiectelor mari, precum proiectul de finanțare „Platformă pentru Transformarea Digitală Modulară în Mediul Enterprise și Sectorul Public”, în valoare totală de 25 milioane de lei, dintre care aproximativ 15 milioane de lei sunt fonduri nerambursabile, proiectul OMEPA, un contract în valoare totală de 1,7 milioane de euro și în care compania este responsabilă de livrarea unei soluții IT complexe compusă din echipamente hardware și execuția de servicii asociate și proiectul DEER, contract cu o valoare totală de 32 milioane de lei unde compania implementează soluția proprie, Bento FSM.

De asemenea, pe lângă proiectele menționate, am fost implicați și în alte proiecte cu companii din industrii diverse, precum utilități, fotovoltaice, telecomunicații, distribuție, media, FMCG sau producție de alimente. În cadrul acestor proiecte, am implementat și furnizat diverse soluții, respectiv servicii Bento. Totodată, în luna septembrie 2023, am semnat un contract semnificativ cu o companie multinațională din domeniul petrol și gaze, a cărui valoare este de aproximativ 4,1 milioane de dolari. Acest contract, ce prevede furnizarea de servicii de gestionare a infrastructurii IT de către Bento pentru compania respectivă a marcat o etapă esențială în consolidarea poziției noastre pe piața IT din România, dar și din regiune.

Care sunt punctele tari și punctele slabe ale mediului de afaceri din România în contextul social și economic actual?

La puncte tari, reziliența companiilor locale în fața situațiilor dificile pe care le-au avut de gestionat de-a lungul. În ceea ce privește punctele slabe, cadrul legislativ aflat în continuă schimbare și care ne aduce de cele mai multe ori în situația de a ne adapta din mers, în loc să ne dezvoltăm pe baza unei strategii pe termen mediu și lung.

Acum, înaintea unui an electoral complex, ce așteptări aveți de la autoritățile române?

Mai multă prudență și stabilitate în deciziile cu impact economic și legislativ, tocmai pentru că urmează un an electoral în care toată lumea este atentă atât la schimbări, cât și la promisiuni.

Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial, dar și pentru industria/domeniul în care activați, în anul 2024?

La nivel mondial, provocările vor fi legate de gestionarea cât mai bună a crizelor suprapuse – război, instabilitate geopolitică, potențiala recesiune despre care se tot discută în ultima perioadă și nu în ultimul rând siguranța în mediile digitale.

Pentru Bento, provocările includ adaptarea rapidă la oricare va fi noul mediu economic și amenințările cibernetice din ce în ce mai dese și agresive, dezvoltarea sustenabilă a companiei într-un mediu de afaceri incert și, în același timp, furnizarea de rezultate financiare satisfăcătoare pentru acționarii companiei.