FacebookTwitterLinkedIn

Forbes România i-a invitat pe cei mai importanți lideri din mediul de afaceri local să vorbească despre lecțiile învățate/trăite în anul 2023 și despre provocările anului 2024 în proiectul editorial #lecțiipentru2024.

Marcelo Rainer, Country President & General Manager Novartis România

Forbes: Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2023? Argumentați!

Marcelo Rainer: Cuvântul definitoriu pentru mine este „schimbare”. Pe plan personal, sunt foarte fericit de nașterea celui de-al doilea băiețel și că, în sfârșit, m-am putut muta cu întreaga familie în România – ne bucurăm împreună de o experiență complet nouă.

Pe plan profesional, pentru Novartis, 2023 este primul an de după un proces de transformare globală, ce si-a propus sa accelereze creșterea companiei, capacitatea de inovare și productivitatea. Iar compania continuă să evolueze: în octombrie, după separarea de fosta noastră divizie de medicamente generice și biosimilare (Sandoz), Novartis a intrat într-o nouă fază, ca o companie complet dedicata medicamentelor inovatoare.

Forbes: Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2023? Care sunt rezultatele activității companiei/grupului, comparativ cu estimările de la început anului?

Marcelo Rainer: Consider că reziliența economică rezidă în sănătate, iar sănătatea ar trebui considerată o investiție nu un cost. Din păcate, mai este un drum lung până la finanțarea corectă a sănătății în România (bugetul acesteia corespunzând unui procent de aproximativ 6% din PIB) și reducerea diferențelor față de standardele europene (media UE fiind de aproximativ 10% din PIB, dedicate sănătății).

În plus, România se confruntă cu un deficit bugetar important în sănătate și cu o întârziere semnificativă în rambursarea noilor medicamente deja disponibile în alte țări europene.

Conform celui mai recent raport  studiului Patients W.A.I.T Indicator Survey care evaluează perioada 2018-2021, înregistrează în medie 918 zile de la aprobarea europeană a unui nou medicament până la compensarea acestuia la noi în țară, în timp ce media europeană este de 517 zile. Din punctul meu de vedere, finanțarea sănătătii, legislația privind stabilirea prețurilor la medicamente, lipsa medicamentelor din farmacii și spitale și compensarea rămân principalele provocări pentru industria farmaceutică, în următorii ani.

În ciuda tuturor acestor provocări complexe, România este una dintre piețele cu cea mai mare creștere din regiunea noastră geografică, cu un potențial semnificativ.

Forbes: Cum au influențat crizele suprapuse și noua situație geopolitică (continuarea războiului din Ucraina și izbucnirea conflictului din Israel) activitatea companiei dvs.?

Marcelo Rainer: Pentru industria farmaceutică, ca și pentru multe altele, contextul global este marcat de un anumit grad de incertitudine cauzat de condițiile post-pandemice, conflictele din Europa și Orientul Mijlociu și unele modificări legislative planificate la nivel european.

De exemplu, legislația farmaceutică a UE, aflată în prezent în curs de revizuire, va modela viitorul cercetării, dezvoltării, producerii și comercializării medicamentelor pentru deceniile următoare. Federația Europeană a Asociațiilor Industriei Farmaceutice estimează că impactul net al propunerilor actuale va submina, din păcate, competitivitatea Europei și va încetini cercetarea, dezvoltarea și furnizarea de noi tratamente și vaccinuri către cetățenii europeni.

Forbes: Care sunt puncte tari și punctele slabe ale mediului de afaceri din România în contextul social și economic actual?

Marcelo Rainer: România este o țară cu un potențial semnificativ, o economie în creștere, investiții în creștere, o forță de muncă calificată și o rată scăzută a șomajului, acestea fiind ingrediente care, combinate, pot contribui cu siguranță la dezvoltarea accelerate a țării.

Cu toate acestea, tabloul nu ar fi complet fără a menționa impredictibilitatea mediului de afaceri, în unele domenii, creșterea taxării, provocările deja menționate legate de finanțarea sănătății, legislația privind stabilirea prețurilor medicamentelor, lipsa medicamentelor din farmacii și spitale și procesul lent de compensare a noilor terapii.

Dacă unele dintre aceste aspecte ar fi îmbunătățite, România ar putea atrage și mai multe investiții, ce ar avea potențialul de a contribui si mai mult la prosperitatea țării.

Forbes: Acum, înaintea unui an electoral complex, ce așteptări aveți de la autoritățile române?

Marcelo Rainer: Mă aștept ca autoritățile și guvernantii să regândeasca viziunea asupra sănătătii și să înceapă să o considere mai mult o investiție – o populație mai sănătoasă ar duce la o economie mai puternica și ar contribui semnificativ la prosperitatea țării. Românii merită o sănătate „9”, ceea ce ar reduce decalajele față de alte țări din Uniunea Europeană.

Forbes: Care sunt principalele trei puncte ale strategiei dumneavoastră de business pentru anul viitor?

Marcelo Rainer: Tocmai am început o nouă eră ca o companie pe deplin dedicată medicamentelor inovatoare și ne concentrăm eforturile pe patru arii terapeutice principale (bolile cardiovasculare-renale-metabolice, imunologie, neuroștiințe și oncologie), domenii în care există nevoi medicale ce încă nu și-au găsit rezolvarea, și în care Novartis poate contribui semnificativ la îmbunătățirea vieții oamenilor.

Strategia noastră este de a oferi soluții complete care merg „dincolo de medicament” și de a ajuta sistemul de sănătate românesc să facă față acestor afecțiuni care afectează milioane de români, în fiecare an.

De exemplu, bolile cardiovasculare sunt principala cauză a mortalității în România – 60% din totalul deceselor sunt cauzate de acestea – și, în contextul îmbătrânirii populației, bolile cardiovasculare reprezintă un tsunami care se apropie, dacă nu se iau măsuri de sănătate publică acum.

În plus, ne vom concentra pe furnizarea de inovație de înaltă valoare, evoluția culturii noastre organizaționale, dezvoltarea profesionala a tuturor colegilor noștri și crearea de noi capacități interne, pentru a oferi un impact pozitiv de durată, in sprijinul asistenței medicale din România.

Forbes: Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial, dar și pentru industria/domeniul în care activați, în anul 2024?

Marcelo Rainer: În Europa, ne aflăm la o răscruce. Revizuirea legislației farmaceutice reprezintă o oportunitate ce are loc o data la o generație, aceea de a dezvolta ecosistemul european în domeniul life sciences și de a asigura un cadru de reglementare modernizat, care sprijină competitivitatea pe termen lung a Europei și îmbunătățește accesul la medicamente, pentru a îmbunătăți viața europenilor.

Amprenta industriei farmaceutice este o piatră de temelie a autonomiei strategice a Europei. Capacitatea industriei de a inova în Europa depinde de un ecosistem funcțional. Cu toate acestea, mă îngrijorează faptul că această oportunitate unică ar putea fi pusă în pericol de unele propuneri din noua legislație europeana, care slăbesc mai degrabă decât consolidează competitivitatea Europei, pentru a construi un viitor mai sănătos și mai rezilient.

Datele unei noi cercetări, publicată pe 6 noiembrie de Federația Europeană a Industriilor și Asociațiilor Farmaceutice (EFPIA) cu privire la proiectul legislativ farmaceutic al Comisiei Europene, arată că acesta – în forma lui actuală – poate afecta grav competitivitatea europeană, îngreunând atragerea de investiții, lansarea de noi tratamente pentru pacienți și menținerea pasului cu alte regiuni ale lumii.

Cercetarea analizează impactul propunerilor Comisiei în mai multe domenii, inclusiv inovarea, competitivitatea UE, impactul asupra întreprinderilor mici și mijlocii, accesul pacienților și protectia mediului, arătând că planurile Comisiei ar accelera o tendință care deja a dus la deteriorarea poziției Europei ca inovator la nivel mondial, în comparație cu SUA, China și Japonia. De exemplu, în 2010, Europa a reprezentat 37 % din cercetarea și dezvoltarea mondială. În 2020, această cifră a scăzut la 32%. Noul studiu arata că, până în 2030, această cifră ar scădea și mai mult, la 25%, iar până în 2040 la doar 21%.

(noiembrie 2023