FacebookTwitterLinkedIn

Forbes România i-a invitat pe cei mai importanți lideri din mediul de afaceri local să vorbească despre lecțiile învățate/trăite în anul 2023 și despre provocările anului 2024 în proiectul editorial #lecțiipentru2024.

Cosmin Savu-Cristescu, Managing Director al Redport Capital

Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2023?

„Viziune”. Anul acesta ne-a adus o viziune pe termen lung asupra zonei Străulesti, unde cele două proiecte dezvoltate, The Level Apartments și Infinity Nord, încep să prindă contur în ceea ce va deveni Noul Nord al Bucureștiului. The Level a finalizat cu succes faza a doua a proiectului și pregătește demararea celei de-a treia faze. În același timp, Infinity Nord a lansat conceptul de design și se pregătește pentru construcția unuia dintre cele mai ample proiecte de dezvoltare urbană din București

Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2023? Care sunt rezultatele activității companiei, comparativ cu estimările de la început anului?

Principala noastră îngrijorare în calitate de dezvoltator este legată de problematica măsurilor fiscale. Cu toate că avem o anumită predictibilitate cu privire la evoluția pieței, doar în momentul în care pachetul de taxe va deveni lege și va fi aplicabil vom putea închide calculele. Cu toate acestea, privind în urmă la rezultatele activității companiei noastre pe parcursul anului, suntem bucuroși să vedem că estimările noastre au fost depășite și că proiectele noastre în dezvoltare au stârnit un interes crescut din partea potențialilor clienți. 

Cum au influențat crizele suprapuse și noua situație geopolitică (continuarea războiului din Ucraina și izbucnirea conflictului din Israel) activitatea companiei dvs.?

Toate aceste situații de criză au avut un impact semnificativ asupra activității noastre și asupra întregului sector imobiliar. Ne referim la modificări ale taxelor în construcții, creșterea costurilor de producție și a materialelor, precum și la întârzieri în obținerea răspunsurilor oficiale de la instituțiile statului, în special în ceea ce privește autorizările. Noi am prevăzut schimbările procedurale necesare în astfel de situații, pe care le-am integrat în graficul nostru de dezvoltare și sperăm doar ca ele să fie respectate de toate părțile implicate. Este normal ca în perioade mai puțin neclare, proiectele bune să devină și mai bune, iar cele mai puțin bune să devină mai puțin viabile din punct de vedere economic. 

Care sunt punctele tari și punctele slabe ale mediului de afaceri din România în contextul social și economic actual?

Punctele slabe ale mediului de afaceri din România includ lipsa digitalizării în instituțiile statului și lipsa unei viziuni unitare la nivel de leadership al companiilor. Există și câteva puncte tari care fac România atractivă pentru investitori și dezvoltare. Aici vorbim despre costurile operaționale competitive, acces la piețe regionale din Europa Centrală și de Est, infrastructură în dezvoltare, și o comunitate antreprenorială activă. România se prezintă ca o piață dinamică din toate punctele de vedere, iar statusul său de economie în dezvoltare oferă numeroase oportunități încă neexplorate. Cei mai creativi și curajoși investitori vor ști să valorifice aceste oportunități și să culeagă roadele într-un mediu de afaceri în continuă evoluție.

Acum, înaintea unui an electoral complex, ce așteptări aveți de la autoritățile române?

Ne dorim ca autoritățile române să implementeze noile măsuri legislative pentru a ne permite să planificăm în mod corespunzător pentru viitor. De asemenea, sperăm că orice noi taxe vor fi gândite în permanent dialog cu mediul de afaceri, pentru că doar astfel putem să contribuim împreună la o creștere economică.

Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial, dar și pentru industria/domeniul în care activați, în anul 2024?

În mod indirect, schimbările climatice continue vor avea un impact semnificativ asupra industriei construcțiilor, deoarece vor impune măsuri tot mai stricte pentru reducerea amprentei de carbon, îmbunătățirea eficienței energetice și promovarea sustenabilității. Aceste cerințe se reflectă acum în standarde tot mai riguroase impuse în dezvoltarea imobiliară, accentuând necesitatea adoptării unor practici mai ecologice. De asemenea, dezvoltarea tehnologică și a inteligenței artificiale va influența în mod semnificativ produsul final oferit clienților noștri. În acest sens, am implementat deja sisteme avansate de control în proiectele noastre în dezvoltare, cum ar fi sistemul tip Smart House complet care va permite gestionarea cu precizie a încălzirii în pardoseală, climatizarea, iluminatul și celelalte facilități ale casei și ale întregului ansamblu.