FacebookTwitterLinkedIn

Oriol Casellas Deig, CEO Meta Estate Trust 

Într-un context economic plin de provocări, Forbes România a invitat reprezentanți importanți din mediul de afaceri local să vorbească despre lecțiile învățate și trăite în anul 2022 și despre provocările anului 2023, în cadrul proiectului editorial #lecțiipentru2023.

Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2022?

În mod cert, după mai bine de doi ani de la startul pandemiei de Coronavirus, declanșarea conflictului din Ucraina și situația geopolitică generală, alături de fenomenul inflaționist au dus la o stare de incertitudine, volatilitate și impredictibilitate pe mai toate domeniile.

Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2022? Care sunt rezultatele activității companiei/grupului, comparativ cu estimările de la început anului?

Modelul de business Meta Estate Trust este unul foarte agil care are rolul de a asigura protecție mai ales în perioadele de reașezare ale pieței. Chiar și așa, impactul creșterii dobânzilor și a prețurilor în puterea de cumpărare ne face să fim mult mai atenți la dinamica pieței de profil. 

Cum a influențat războiul din Ucraina activitatea companiei dvs.?

Efectele situației politice din Ucraina s-au simțit mai ales în mod indirect datorită impredictibilității generate, a creșterii inflației și a dobânzilor. În plus, această situație generează incertitudini asupra evoluției pieței de profil. 

Care sunt puncte tari și punctele slabe ale mediului de afaceri din România?

Considerăm că mediul de afaceri local este unul cu un grad de adaptabilitate ridicat, însă în mod cert impredictibilitatea modificărilor legislative ridică, de multe ori, probleme.  

Care credeți că sunt măsurile pe care guvernul României ar trebui să le ia pentru ca mediul de afaceri din România să treacă această iarnă fără pierderi majore? (falimente, insolvente, blocaje)?

În acest moment, cele mai importante măsuri pe care le-ar putea lua guvernul ar fi legate de susținerea populației și a mediului de business în fața creșterii costului la energie, de asemenea, asigurarea de facilități fiscale pentru investiții, alături de crearea unui cadru stabil din punct de vedere al legislației și al măsurilor fiscale, pe termen lung, ar avea un impact pozitiv în economie. 

Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial, dar pentru industria/domeniul dvs. în anul 2023?

Consider că cea mai mare provocare în 2023 va fi generată de accesul la finanțare la costuri acceptabile atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice. În acest moment, statul român se împrumută în lei cu dobânzi de peste 9%, ceea ce înseamnă că sectorul privat poate avea acces doar la credite cu dobânzi și mai mari de atât.