FacebookTwitterLinkedIn

După doi ani de pandemie, restricții, multe efecte și trenduri apărute în urma „noului normal”, mediul de afaceri local a primit o nouă provocare: conflictul de la granițele țării, cu toate implicațiile sale economice.

În acest neașteptat context, Forbes România i-a invitat pe unii dintre cei mai importanți manageri și antreprenori să răspundă unui scurt chestionar într-un moment complicat din punct de vedere economic și social. Pentru că, până la urmă, în ciuda dificultăților, rămân lecțiile de business și de viață.

Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2022? Argumentați.

De departe, „provocare”. A fost un an în care am trecut de la o criză la alta, fără niciun moment de pauză. Dacă finalul anului 2021 arăta că ne îndreptăm spre o calmare a lucrurilor pe fondul încheierii crizei sanitare, războiul și tot ce a urmat după acesta, ne-a pus pe toți la grea încercare. În domeniul nostru de activitate, agricultura, am mai suferit o lovitură. Seceta și-a făcut simțită încă o dată prezența, o parte dintre terenurile Holde fiind afectate de aceasta. Însă, strategia noastră, ce are la bază o structură de ferme împărțite pe mai multe zone geografice, și-a demonstrat beneficiile și a înclinat balanța în favoarea noastră, având în vedere că seceta nu a fost prezenta la nivelul întregii țări. În urma exploatării unei suprafețe totale de 12.300 ha, din care aproximativ 2.000 ha în regim ecologic, culturile de toamnă pe de o parte – grâu și rapiță, au înregistrat o producție satisfăcătoare, iar pe de altă parte, culturile de floarea soarelui și, în special, de porumb, au avut de suferit din cauza secetei. Cu toate acestea, productiile obtinute în combinație cu prețurile din piață, au generat venituri totale ușor peste așteptări.

Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2022? Care sunt rezultatele activității companiei/grupului, comparativ cu estimările de la început anului?

Seceta și inflația, ale cărei efecte la nivelul prețurilor încep deja să se simtă destul de puternic. În plus, aș adăuga impredictibilitatea cauzată de război la nivelul domeniului agricol, care a făcut ca prețurile atât la cereale, dar și la inputuri agricole să varieze impredictibil și să ne dea de furcă în alegerea momentelor de vânzare a producției sau de achiziție a materiilor prime. În ceea ce privește rezultatele grupului, suntem încrezători că vom realiza cel puțin bugetul pentru anul acesta – venituri de aproximativ 100 milioane de lei și un profit net de peste 9 milioane de lei.

Cum a influențat războiul din Ucraina activitatea companiei dvs.?

Cred că amortizarea impactului pe care evenimentele externe, naturale sau economice îl au asupra unei afaceri își are originea în nucleul companiei, la nivel de priorități și direcționare a investițiilor, care pot limita efectele negative asupra fundamentelor afacerii. La nivelul Holde, împreună cu partenerii mei, avem în vedere să fim pregătiți în permanență cu cele mai bune soluții, pentru ca aceste perturbări să nu ne ia prin surprindere. Un exemplu în această direcție este modul în care avem structurate fermele, acestea fiind în zone geografice diferite, pentru a ne proteja cât mai bine în cazul unor fenomene extreme, precum seceta. Un alt exemplu îl reprezintă stocarea producției și anume, faptul că putem depozita o cantitate importantă din ce producem, și astfel ne putem proteja de fluctuații, sau de prețurile mici de la momentul recoltei. În prezent, Holde este formată din patru nuclee: Roșiori, Videle, Frumușani și Conțești, în trei județe diferite, iar două dintre fermele noastre au silozuri existente sau în construcție, cu o capacitate totală de 25.000 tone. Totodată, pentru a nu depinde atât de mult de factori externi și pentru a obține producții în volume generoase și sănătoase, este esențial să investești în mod constant. De când ne-am listat la bursă, la finalul anului 2020, am investit încontinuu în achizițiile de ferme agricole, utilaje, irigații, capacități de depozitare, precum și în digitalizare, în vederea îmbunătățirii activității operaționale. Anul acesta, în ciuda contextului dificil, pe lângă activitatea operațională, am continuat să ne extindem suprafețele exploatate și să investim în modernizarea fermelor. Astfel, am mers mai departe cu achiziționarea de utilaje de ultimă generație, an finalizat extinderea unui sistem de irigații la ferma Frumușani, de la 125 la 275 de ha, precum și în mărirea capacității de depozitare de la Călinești, de la 10.000 la 15.000 de tone. În luna august am început lucrările la cel de-al doilea siloz al nostru, de 10.000 tone în ferma Frumușani.

Care sunt puncte tari și punctele slabe ale mediului de afaceri din România?

Mediul de afaceri din România, în special la nivelul antreprenorilor, este unul dinamic, dar rezistent. Indiferent de crizele prin care au trecut sau trec, aceștia reușesc să fie creativi și motivați în găsirea de soluții optime pentru orice tip de provocare. Iar economia României are nevoie de investiții și oferă oportunități de afaceri pe care le putem exploata. Cu toate acestea, ne lovim constant de nevoia foarte mare de reglementare, de detaliere a normelor, de nevoia ca factorul administrativ să se implice mai mult în a crea cadrul propice pentru afaceri profitabile. Aș mentiona aici că egalitatea de șanse (pe care o oferă un cadru legislativ coerent) este esențială pentru a stimula competitivitatea și implicit profitabilitatea. În domeniul nostru, nevoia de a avea legi care privesc contractele de arendă și comasarea terenului agricol, este stringentă și esențială pentru o agricultură modernă.

Care credeți că sunt măsurile pe care guvernul României ar trebui să le ia pentru ca mediul de afaceri din România să treacă această iarnă fără piederi majore? (falimente, insolvente, blocaje)?

Îmi aduc aminte de momentul 2008. O criză fulgerătoare care ne-a luat prin surprindere și a pus la pământ multe firme, mai ales din domeniul imobiliar. De asemenea, îmi aduc aminte că autoritățile au fost depășite, și nu au reușit să ia măsuri potrivite privind domeniile afectate și problemele specifice ale acestora. Măsuri precum TVA la încasare au venit tardiv, și nu au mai avut efectul dorit.

Mi-aș dori ca guvernul României să fie atent la fiecare domeniu în parte și să ia masurile potrivite în timp util. Situațiile dificile din economie sunt dinamice și solicită guvernele exact în direcția în care nu sunt în general pregătite – să acționeze rapid!

Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial, dar pentru industria/domeniul dvs. în anul 2023?

Economia a avut dintotdeauna cicluri de dezvoltare. Și nu putem spune că ne mai surprinde. Cu toate acestea, creșterea costurilor de finanțare, scumpirea capitalului, vor afecta actorii economici, mai mult sau mai puțin. În agricultură, în plus, ne confruntăm cu perspectiva de termen lung cu privire la schimbările climatice, fără să putem anticipa cu exactitate viitorul. Cred cu tărie că firmele care sunt conștiente atât de punctele tari, cât, mai ales, de cele slabe, vor reuși să depașească orice dificultăți. Din acest punct de vedere, agricultura este un domeniu strategic, care nu va suferi de lipsa de cerere. Agricultorii au ca responsabilitate esențială securitatea alimentară a omenirii – suntem pe deplin conștienți de acest lucru!