FacebookTwitterLinkedIn

După doi ani de pandemie, restricții, multe efecte și trenduri apărute în urma „noului normal”, mediul de afaceri local a primit o nouă provocare: conflictul de la granițele țării, cu toate implicațiile sale economice.

În acest neașteptat context, Forbes România i-a invitat pe unii dintre cei mai importanți manageri și antreprenori să răspundă unui scurt chestionar într-un moment complicat din punct de vedere economic și social. Pentru că, până la urmă, în ciuda dificultăților, rămân lecțiile de business și de viață.

Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2022? Argumentați.

Provocări.

Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2022? Care sunt rezultatele activității companiei/grupului, comparativ cu estimările de la început anului?

Criza postpandemică, criza energetică, război, inflație, cost finanțare mai mare, putere de cumpărare mai mică, cost resurse mult crescut.

Cum a influențat războiul din Ucraina activitatea companiei dvs.?

Lumea s-a dereglat, și-a pierdut reperele, s-a instalat îngrijorarea și o oarecare panică. Pentru generația noastră, care a schimbat două secole (20 cu 21), a schimbat două regimuri politice (comunism/ capitalism) fără să trăiască în mod direct experiența războiului, izbucnirea acestui conflict armat violent a fost o uriașă surpriză generatoare de imense confuzii.

Care sunt puncte tari și punctele slabe ale mediului de afaceri din România?

Puncte tari: inteligența/ creativitatea din domeniul tehnologic, relativa stabilitate financiară a companiilor, spre deosebire de criza precedentă.

Puncte slabe: Resursa umană, în special cea calificată; talentele sunt atrase de companii din țări dezvoltate, după ce România a investit pentru formarea lor. Apoi, costul mare al finanțărilor și acces dificil (imposibil) la granturi pentru companiile mari (care în cele din urmă concurează cu competitorii mari din vestul Europei, consolidați în timp). Nu în ultimul rând aș menționa fiscalitatea pe muncă foarte mare. 

Care credeți că sunt măsurile pe care guvernul României ar trebui să le ia pentru ca mediul de afaceri din România să treacă această iarnă fără piederi majore? (falimente, insolvente, blocaje)?

Acces la resurse energetice la costuri rezonabile.

Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial, dar pentru industria/domeniul dvs. în anul 2023?

Război, inflație, resurse energetice, resurse furajere, putere de cumpărare.