
Constantin Sebeșanu, CEO Impact Developer & Contractor
După doi ani de pandemie, restricții, multe efecte și trenduri apărute în urma „noului normal”, mediul de afaceri local a primit o nouă provocare: conflictul de la granițele țării, cu toate implicațiile sale economice.
În acest neașteptat context, Forbes România i-a invitat pe unii dintre cei mai importanți manageri și antreprenori să răspundă unui scurt chestionar într-un moment complicat din punct de vedere economic și social. Pentru că, până la urmă, în ciuda dificultăților, rămân lecțiile de business și de viață.
Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2022?
Adaptare. Capacitatea de adaptare a unui business poate face diferența dintre succes și eșec, iar în acest an, Impact a reușit să-și ajusteze din mers strategia de dezvoltare stabilită cu un an înainte. Un pas important în acest sens au fost deciziile de consolidare pe verticală, prin achiziția pachetului majoritar de acțiuni al constructorului RCTI Company, și prin înființarea unei noi companii de arhitectură și design, Impact Alliance Architecture.
În paralel, ne adaptăm în permanență oferta de vânzare la cerințele unei piețe aflate în schimbare din cauza provocărilor pe care 2022 le-a adus și pregătim terenul pentru următorii ani, când piața își va reveni.
Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2022? Care sunt rezultatele activității companiei/grupului, comparativ cu estimările de la început anului?
Pe lângă factorii de risc cu care mediul de afaceri s-a confruntat în general în acest an, din cauza contextului global foarte agitat, în industria noastră ne confruntăm cu imprevizibilitatea procesului de avizare, iar în București ne confruntăm cu un adevărat blocaj din cauza suspendării PUZ-urilor. Recent, noi, dezvoltatorii, am avut oportunitatea de a sta la aceeași masă cu autoritățile și a ne expune deschis punctele de vedere, dar rămâne de văzut măsura în care autoritățile vor fi receptive la soluțiile propuse.
Chiar și în aceste condiții de piață foarte delicate, rezultatele grupului Impact pentru primele nouă luni ale anului, au fost în creștere. Vorbim despre o dublare a profitului net la nivel de grup consolidat, o creștere cu 43% a cifrei de afaceri și o creștere de 19% a numărului de contracte de vânzare – cumpărare încheiate la 30 septembrie 2022, față de aceeași perioadă a anului trecut. De asemenea, marja brută a fost de 36%, menținându-se în targetul asumat, iar valoarea contractelor de pre-vânzare și rezervare semnate până la data 30 septembrie se ridică la 273 milioane lei.
În perioada următoare vom continua să investim atât în București, unde vom dezvolta noi faze ale proiectului nostru emblemă Greenfield Băneasa, dar și în alte orașe importante ale țării precum Constanța, unde extindem proiectul Boreal Plus, sau Iași cu proiectul Greenfield Copou, aflat în acest moment în etapa finală de autorizare.
De asemenea, suntem bucuroși să anunțăm apropiata deschidere a centrului comunitar Greenfield Plaza, care înglobează galeria comercială și centrul de wellness ce vor deservi locuitorii ansamblului din Băneasa.
Cum a influențat războiul din Ucraina activitatea companiei dvs.?
Războiul din Ucraina a avut multiple implicații care ne-au influențat activitatea. În primul rând a fost intensitatea șocului emoțional pe care l-a adus un asemenea conflict, care a făcut ca piața să înghețe pentru o perioadă timp. Ulterior, procesul de vânzare și-a reluat cursul, dar ritmul a fost încetinit.
Pe de altă parte, ne-am confruntat cu probleme serioase pe lanțul de aprovizionare, chiar cu indisponibilitatea unor materii prime pentru anumite perioade de timp, cu scumpiri ale petrolului și energiei electrice, cu creșteri în ritm galopant ale inflației, precum și cu creșterea ROBOR.
Astfel, cu un acces mult mai dificil la creditare, am putut constata o scădere a numărului celor care doresc să achiziționeze un imobil pentru uz propriu, compensată însă de o creștere a interesului celor care doresc să facă o achiziție imobiliară în scop de investiție. Totodată am putut constata o creștere substanțială a pieței chiriilor, motiv pentru care ne-am adaptat oferta intrând pe piață cu apartamente pre-închiriate pentru care oferim și servicii de property și facility management, prin subsidiara noastră SPATZIOO Management.
Care sunt puncte tari și punctele slabe ale mediului de afaceri din România?
În ciuda perioadei de turbulențe pe care o traversăm, mediul de afaceri din România oferă în continuare foarte multe oportunități. În România, nevoia de locuințe noi rămâne în continuare foarte mare, astfel încât în această perioadă continuăm activitatea în ritm susținut pentru a putea fi prezenți pe piață cu un produs competitiv în momentul în care cererea va reveni la normal.
De asemenea, odată ce România a făcut trecerea de la statutul de “piață de frontieră” la statutul de “piață emergentă” în anul 2020, companiile românești listate la Bursă au căpătat mult mai multă vizibilitate și au devenit mult mai atractive pentru marile fonduri de investiții.
Care credeți că sunt măsurile pe care guvernul României ar trebui să le ia pentru ca mediul de afaceri din România să treacă această iarnă fără piederi majore? (falimente, insolvente, blocaje)?
În ceea ce privește domeniul în care activăm noi, autoritățile în general, nu doar Guvernul, ar trebui să găsească rapid soluții pentru a debloca situația de la București, care afectează multe alte industrii conexe. Ar trebui modificat cadrul legislativ, astfel încât dezvoltatorii să aibă la dispoziție pârghiile legale pentru a determina autoritățile să respecte termenele legale în procesul de avizare și pentru a se opune atunci când anumite proiecte sunt blocate abuziv.
Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial, dar pentru industria/domeniul dvs. în anul 2023?
În Europa, depinde foarte mult de modul în care va evolua situația politică și de modul în care se va derula mai departe conflictul din Ucraina, deoarece schimbările care pot apărea în acest plan au reverberații puternice în economie. Este clar că pentru industria noastră o inflație foarte mare, care antrenează o creditare din ce în ce mai greu accesibilă, reprezintă una dintre principalele provocări.
Pe de altă parte, observăm că la nivel mondial lucrurile nu stau foarte bine, independent de conflictul din Ucraina. Giganți din domeniul IT&C, domeniu aflat în expansiune până de curând, unde forța de muncă părea permanent insuficientă, acum fac concedieri. Companii precum Facebook, Amazon, Twitter sau “unicornul” românesc UiPath au anunțat disponibilizări masive, în anumite cazuri chiar de 20-30% din personal. Chiar și în România, anul acesta a fost primul an în care salariile din industria petrolului au depășit salariile din IT.