FacebookTwitterLinkedIn

Forbes România a invitat reprezentanți importanți din mediul de afaceri local să vorbească despre lecțiile învățate și trăite în anul 2022 și despre provocările anului 2023, în cadrul proiectului editorial #lecțiipentru2023.

Constantin Bratu, Director General Green Resources Management

Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2022? Argumentați. 

2022 a fost un an al adaptării la multiplele provocări, atât pentru mediul de afaceri și pentru clienții noștri, cât și pentru industria noastră, care traversează o perioadă de ajustare din punct de vedere legislativ. Nimeni nu poate ignora evenimentele majore din acest an – războiul din Ucraina, criza semiconductorilor, explozia prețurilor la energie, inflația galopantă – și cu siguranță toți am fost afectați, indiferent de domeniul în care ne desfășurăm activitatea. Cu toții am fost nevoiți să ne adaptăm noilor realități și să găsim soluții pentru a putea trece cu bine peste această perioadă.

Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2022? Care sunt rezultatele activității companiei/ grupului, comparativ cu estimările de la început anului?

Am fost și suntem în continuare atenți la situațiile cu care s-au confruntat partenerii noștri, acordându-le tot sprijinul necesar în ceea ce privește implementarea obligațiilor lor de mediu privind ambalajele produselor pe care le pun pe piață. De asemenea, a fost nevoie să contribuim activ la adoptarea unei legislații corecte în ceea ce privește activitatea OIREP, participând la grupurile de lucru din cadrul comisiilor parlamentare, incercand să găsim cele mai bune soluții pentru mediu și pentru partenerii noștri. 

Cum a influențat războiul din Ucraina activitatea companiei dvs.?

Războiul din Ucraina nu ne-a afectat în mod direct activitatea, dar a avut un impact și asupra noastră, pentru că a avut un impact asupra  activității colaboratorilor noștri, a colectorilor și reciclatorilor. Creșterea prețurilor energiei, a inflației, incertitudinea termenelor de livrare din lanțul de aprovizionare al producătorilor, toate acestea au fost și încă sunt adevăratele provocări. Am încercat ca, împreună cu ei, să găsim cele mai bune soluții și pot spune că expertiza echipei Green Resources Management și-a demonstrat utilitatea în multe situații.   

Care sunt puncte tari și punctele slabe ale mediului de afaceri din România?

Mediul de afaceri din România este unul dinamic și în continuă dezvoltare. Apartenența țării la Uniunea Europeană și accesul la piața unică a favorizat dezvoltarea sa și vedem acest lucru inclusiv din numărul companiilor importante care desfășoară afaceri în țară.

Care credeți că sunt măsurile pe care guvernul României ar trebui să le ia pentru ca mediul de afaceri din România să treacă această iarnă fără piederi majore? (falimente, insolvențe, blocaje)?

Guvernul ar trebui să susțină acele sectoare ale economiei care au avut cel mai mult de suferit în urma crizelor economice care s-au succedat în ultimii ani, să ofere sprijin companiilor în această perioadă complicată și să asigure un cadru legislativ și fiscal predictibil și stabil.

Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial, dar pentru industria/domeniul dvs. în anul 2023? 

În 2023 piețele și autoritățile vor trebui să țină sub control fenomenul inflației, va fi nevoie de o soluție pentru costurile mari la energie și, de asemenea, vor trebui făcuți pașii corecți și coerenți în direcția ieșirii din recesiune.