FacebookTwitterLinkedIn

Bogdan Iliescu, Director Comercial Nusco Imobiliara

Într-un context economic plin de provocări, Forbes România a invitat reprezentanți importanți din mediul de afaceri local să vorbească despre lecțiile învățate și trăite în anul 2022 și despre provocările anului 2023, în cadrul proiectului editorial #lecțiipentru2023.

Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2022?

Adaptabilitate. Anul 2022 a adus în piața de real estate, și nu numai, o serie de provocări. Aceste provocări s-au succedat rapid, fără a oferi jucătorilor din piață posibilitatea de a se acomoda cu fiecare context în parte. A fost și este un an în care – se pare – că am experimentat o multitudine de condiții dificile. Am avut pandemie, am avut începerea unui război la granița țării noastre, inflație record, creștere dobânzi sau criză energetică. Toate aceste lucruri au dus la sporirea eforturilor dezvoltatorilor de a se adapta la noile paradigme. Probabil că aceasta va fi și cheia succesului pentru perioada ce va urma – cine reușește să se adapteze mai bine, va reuși să traverseze provocările cu succes. 

Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2022? Care sunt rezultatele activității companiei/grupului, comparativ cu estimările de la început anului?

Predictibilitatea, sau mai bine spus, lipsa ei, acesta a fost motivul principal  de îngrijorare. Toate planurile pe care le-am avut au fost temeinic puse la încercare de tot ce s-a întâmplat în piață. Practic, în mod constant, nu înceta să mai apară încă o provocare și era nevoie să ne adaptăm strategia la noua situație. Cu toate acestea, rezultatele înregistrate au fost mulțumitoare, privind per ansamblu și raportat la contextul traversat. Am reușit să ne adaptăm tuturor provocarilor și să livrăm către clienți și parteneri, produsele, calitatea și promisiunile făcute.

Cum a influențat războiul din Ucraina activitatea companiei dvs.?

Începutul războiului a venit cu o încetinire abruptă a interesului din partea cumpărătorilor în real estate. Dar, pe măsură ce timpul a trecut, clienții au absorbit șocul psihologic inițial și și-au reluat viața și obiceiurile, destul de repede. Din păcate, tot acest conflict continuă să influențeze piața de real estate, având un puternic impact în ceea ce privește luarea deciziilor pe termen scurt. Cu fiecare escaladare a conflictului și cu fiecare punct pivotant în acest război, efectele în piața de real estate au apărut imediat și au adus perioade de liniște, în care clienții amânau decizia. Dar, cu toatea acestea, cererea a fost bună, iar datorită calităților pe care dezvoltarea noastră o are, am reușit să fim în preferințele clienților noștri. Sigur, ca urmare a situației geopolitice, cererea noastră a fost susținută, parțial, și de clienții s-au mutat din zonele cu risc spre o țară cu un risc mai scăzut și și-au securizat economiile în proprietățile din România.

Care sunt puncte tari și punctele slabe ale mediului de afaceri din România?

Din punctul meu de vedere, unul dintre punctele tari ale mediului de afaceri din România este resursa umană. România beneficiază de resurse umane importante, fiind o țară unde nivelul de productivitate, în cazul anumitor domenii, este la nivel internațional. Creșterea veniturilor și anumite facilități fiscale care au fost acordate în unele sectoare, pot duce la reducerea amplorii emigrației și creșterea repatrierilor. Punctele slabe sunt instabilitatea politică, lipsa de predictibilitate a cadrului macroeconomic și fiscal-bugetar, legislativ, instituțional și administrativ. Este foarte greu pentru o companie să-și facă un business plan corect, când regulile jocului se schimbă mereu “din mers”.

Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial, dar pentru industria/domeniul dvs. în anul 2023?

Cele mai mari provocări vor fi inflația, evitarea lipsurilor majore de gaze și înăsprirea politicilor monetare. Inflația a continuat să crească mai repede decât era previzionat, dar majoritatea economiștilor speră ca vârful să fi fost atins în această perioadă, iar spre jumătatea anului viitor să decelereze.

Nivelurile actuale de stocare a gazelor par a fi suficiente pentru a trece această iarnă, dar absența gazului rusesc va face dificilă alimentarea depozitelor, înainte de iarna 2023/2024. Inflația a continuat să depășească creșterea salariilor, erodând astfel puterea de cumpărare a oamenilor și valoarea reală a averii acestora. De asemenea, se preconizează că investițiile vor continua să crească, deși într-un ritm mai slab – sub impactul costurilor mari ale împrumuturilor și ale forței de muncă.