FacebookTwitterLinkedIn

Creșterea costurilor cu forța de muncă, a celor de real estate și a prețului energiei plasează România pe poziția a opta în topul celor mai atractive pieţe de producţie din Europa, după țări precum Cehia, Polonia, Ungaria sau Portugalia şi pe locul 22 la nivel mondial, potrivit studiului Manufacturing Risk Index 2022, realizat de compania de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield.

Cushman & Wakefield a analizat 45 de ţări din regiunile EMEA, America şi Asia-Pacific în funcţie de 12 de criterii ce ţin de condiţiile de piaţă, costuri şi riscuri, România fiind competitivă mai ales în ceea ce privește costurile şi condiţiile de piaţă.

În ceea ce privește condițiile de piață au fost analizați factori precum mediul de afaceri, inclusiv disponibilitatea forței de muncă/a talentelor, accesul la piață, iar pentru costuri au fost luate în considerare cele cu forța de muncă, electricitate și de real estate. Pentru evaluare riscurilor, autorii studiului s-au uitat la situația politică, economică și a mediului de business. 

Din punct de vedere al costurilor, la nivel european, piaţa de producţie românească este depăşită de Turcia, Polonia, Bulgaria, Slovacia, Ungaria, Portugalia și Cehia, în timp ce la nivel mondial cele mai atractive pieţe industriale sunt China, Indonezia, India, Malaezia, Vietnam, Thailanda, Sri Lanka, Columbia și Filipine.

Într-un clasament în care se dă o pondere mai mare condițiilor de piață (de 40% faţă de 20% în scenariul de bază), România ocupă de asemenea a opta poziție în Europa, fiind depăşită de Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia, Portugalia, Bulgaria și Turcia. În schimb, în scenariul în care ponderea riscurilor este ridicată la 60% (faţă de 20% în scenariul de bază), România se situează pe locul 17 în topul european.

„Atât presiunea pe supply chain, cât și relocările unităților de producție din  Ucraina și Rusia au generat proiecte foarte interesante în regiune. Deși concurăm cu Polonia, Slovacia, Ungaria, Serbia și Bulgaria,  din discuțiile purtate, suntem plăcut surprinși să observăm că România este încă o piață foarte atractivă pentru acești potențiali investitori”, declară Andrei Brînzea, Partner, Industrial | Logistics & Land Agency Cushman & Wakefield Echinox.

Consultanții Cushman & Wakefield menționează că majorarea prețului la energie, dar și a costului cu forța de muncă, a avut o influență semnificativă asupra costurilor de operare din Europa Centrală și de Sud-Est, mai ales în Lituania, România, Bulgaria și Cehia, spre deosebire de Polonia unde efectele au fost mai limitate.