FacebookTwitterLinkedIn

Adi Steiner, Partener STC Partners

Într-un context economic plin de provocări, Forbes România a invitat reprezentanți importanți din mediul de afaceri local să vorbească despre lecțiile învățate și trăite în anul 2022 și despre provocările anului 2023, în cadrul proiectului editorial #lecțiipentru2023.

Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2022?

„Incertitudine” este cuvântul ce conturează cel mai întregit experiența anului 2022. O serie de evenimente și întrebări cu privire la pandemia de Covid-19, războiul din Ucraina, creșterea inflației, majorarea dobânzilor, împreună cu percepția și impactul real asupra economiei a acestor episoade, au creat un an cu multiple perioade de incertitudine ridicată pe termen foarte scurt, în care a devenit o provocare să gândești limpede și să îți asumi decizii pe termen mediu și lung.

Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2022?

Pornirea războiului din Ucraina pe fondul pandemiei Covid-19, urmată de o creștere accelerată a ratei de inflație și majorarea dobânzilor de politică monetară, a conturat un an cu episoade de incertitudine pe termen scurt cu privire la direcția economiei și a sectorului imobiliar. Într-un asemenea mediu este o provocare să gândești limpede și să îți asumi decizii pe termen mediu și lung. STC Partners a continuat planul de afaceri în linie cu obiectivele strategice generale propuse la finalul anului 2021 și am pornit construcția primei faze a proiectului rezidențial Quartier Azuga, în toamna lui 2022, așa cum ne-am propus inițial.

Cum a influențat războiul din Ucraina activitatea companiei dvs.?

Războiul din Ucraina a creat brusc o stare de incertitudine și dezorientare. La doar câteva săptămâni după pornirea războiului, compania a plătit un avans considerabil pentru terenul pe care astăzi se face dezvoltarea Quartier Azuga și a luat decizia să aloce capital suplimentar pentru dezvoltarea proiectului, cu scopul de a lansa vânzările în vara anului 2022 și porni construcția în toamna lui 2022. Nu a fost o decizie ușoară la momentul respectiv, dar suntem bucuroși că ne-am păstrat calmul și continuat planurile de investiții.

Care sunt puncte tari și punctele slabe ale mediului de afaceri din România?

România este o țară în curs de dezvoltare, cu o creștere economică ridicată, ce ne așteptăm să se mențină pe termen mediu și lung. Această dezvoltare conduce la multiple oportunități de creștere, printre care și în domeniul de dezvoltare rezidențială în care noi activăm. Există o cerere solidă de locuințe noi menite să adreseze nevoile contemporane ale populației. O mare parte din stocul rezidențial existent în România a fost construit în perioada comunistă, ce nu mai răspunde într-un mod optim nevoilor actuale și viitoare.

În domeniul nostru, mediul de afaceri ar beneficia de mai multă predictibilitate și transparență cu privire la reglementările ce guvernează acest domeniu de activitate, existând diverse exemple în ultimii ani, unde schimbări fundamentale, neașteptate, au fost implementate într-un termen foarte scurt. 

Care credeți că sunt măsurile pe care guvernul României ar trebui să le ia pentru ca mediul de afaceri din România să treacă această iarnă fără pierderi majore? (falimente, insolvente, blocaje)?

Nu preconizăm o situație cu falimente și insolvențe generale în perioada următoare care să afecteze economia într-un mod sistematic. Diversele domenii de activitate din economie sunt afectate într-un mod diferit de creșterea generală a prețurilor, ce nu se aplică uniform pe fiecare categorie în parte, majorarea dobânzilor sau deficitul forței de muncă de exemplu, deci din acest punct de vedere nu credem că sunt oportune măsuri care să se adreseze întregului mediu de afaceri. Măsurile trebuie analizate și adresate la nivel de sector. Pentru domeniul nostru, vedem oportune măsuri ce să adreseze deficitul forței de muncă din construcții și să tempereze creșterea generală de costuri.

Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial, dar pentru industria/domeniul dvs. în anul 2023?

Temperarea inflației, găsirea unui nou echilibru sustenabil al politicilor monetare și fiscale, și noile relații economico-politice în urma efectelor cauzate de pandemia Covid-19 și războiul din Ucraina, o să reprezinte provocările principale ale anului 2023. 

Ne așteptăm ca zona de imobiliare să fie afectată negativ la nivel global, în special în economiile dezvoltate, unde imobiliarele au fost finanțate ani de zile prin credite cu dobânzi mici și nivelul de îndatorare este ridicat. Situația pieței imobiliare din România este diferită, fiind subdezvoltată, caracterizată de multe tranzacții cash, un grad scăzut de penetrare a creditelor ipotecare, unul dintre cele mai bune niveluri din Europa cu privire la accesibilitatea locuințelor (prețuri raportate la venituri), un stoc existent învechit ce nu mai răspunde nevoilor contemporane și o ofertă nouă de locuințe mică pe termen mediu, în cazul Bucureștiului, considerând blocajul PUZ-urilor. Din acest punct de vedere, nu vedem provocări majore cu privire la o scădere generală a prețurilor sau lipsă de vânzări în segmentul rezidențial, pe piața din București unde noi ne concentrăm planurile în acest moment, cât mai degrabă un nou echilibru cu o cerere mai temperată, atentă și informată în care dezvoltatorii profesioniști vor avea de câștigat.