FacebookTwitterLinkedIn

Peste 90% dintre absolvenții Universității Politehnica Timișoara (UPT), generația care a finalizat studiile de licență sau master în 2021, și-au găsit un job, majoritatea în domeniul în care au studiat, informează UPT. 

Un studiu recent realizat de UPT arată că cea mai mare creștere este în domeniul ingineriei, unde rata de angajabilitate este cu 10% mai mare decât în 2020. În calcul au fost incluși cei 1.780 de absolvenți ai ciclului de licență și 920 de absolvenți de masterat de anul trecut. Este cel mai mare procent din ultimii zece ani, de când este realizată această analiză. 

Specializările cu cei mai mulți absolvenți angajați sunt Automatică și Calculatoare, respectiv Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale. Aici, 91.5% dintre cei care au finalizat studiile de licență și masterat în această vară, au în acest moment un contract activ de muncă. Rata de angajabilitate poate fi mai mare pentru că studiul nu îi cuprinde pe absolvenții care lucrează individual prin PFA-uri sau dețin o firmă și au doar funcția de administrator, nu și de angajat.

„Principala concluzie a studiului este că ingineria, pe toate specializările, a avut o creștere fulminantă. De exemplu, în 2018 rata de angajabilitate a inginerilor era de 83%, în 2020, din cauza pandemiei a scăzut cu trei procente, însă după revenirea la normalitate a explodat cererea din piață. Acum, nouă din zece absolvenți de inginerie au un contract de muncă. De altfel, această evoluție este în oglindă cu ce se întâmplă în piața muncii. În vestul țării, în ultimii doi ani au venit investitori noi, companiile deja prezente aici au început să se extindă, așa că au avut nevoie de oameni bine pregătiți”, susține Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

Absolvenții Facultăților de Management și Producție în Transporturi, respectiv de Construcții, au și ei o rată de angajabilitate de 90%, în timp ce tinerii care au terminat studiile la Facultatea de Mecanică și la Facultatea de Inginerie Electrică și Energetică au o rată de angajabilitate de 89%, respectiv 87%. 

Pe lângă rata de angajabilitate, specialiștii Universității Politehnica Timișoara au urmărit și domeniile în care lucrează absolvenții. Cei care au finalizat studiile la Facultatea de Automatică și Calculatoare, peste 95% dintre cei care s-au angajat lucrează în domeniul pe care l-au studiat. Ei au fost încadrați pe posturi precum: programator, inginer de sistem software sau manager de proiect informatic. 

Facultatea de Construcții este a doua în ceea ce privește angajabilitatea tinerilor în domeniul în care au studiat. Aici, 92% dintre absolvenți lucrează pe posturi precum inginer construcții civile, inginer instalații pentru construcții sau inginer căi ferate, drumuri și poduri.

O altă linie pe care au urmărit-o specialiștii UPT a fost câți dintre tinerii care provin din alte județe rămân în Timișoara după finalizarea studiilor. Două treimi dintre cei care au finalizat studiile în acest an, în luna decembrie erau angajați la companii din județul Timiș. 

„Ei își găsesc în mult mai ușor de lucru în Timișoara și localitățile apropiate, pot obține salarii mult mai bune, așa că dispare dorința de a se întoarce acasă. La creșterea ratei de angajabilitate, contribuie și faptul că a scăzut dorința de a pleca în străinătate după finalizarea studiilor. Cei care nu sunt în Registrul de Evidență a Salariaților nu înseamnă că sunt șomeri, ci poate au plecat în străinătate. Iar o rată ridicată de angajabilitate poate însemna și că absolvenții nu au plecat să lucreze în vestul Europei, ci au rămas în România pentru că în multe domenii și aici pot avea venituri foarte bune”, a încheiat Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.