FacebookTwitterLinkedIn

Ministrul industriei din Italia, Adolfo Urso, a convocat o întâlnire de criză pentru a discuta prețurile crescute pentru paste, care sunt alimentul de bază preferat al țării – și cel al turiștilor. Prețurile au crescut recent cu mai mult de dublul ratei naționale de inflație, potrivit Reuters. 

Ministerul lui Urso a declarat că prețul spaghetelor și al altor produse din paste a crescut cu 17,5% în martie față de anul precedent, în ciuda scăderii prețurilor la grâu. În luna respectivă, prețurile de consum armonizate cu UE (HICP) au crescut în Italia cu 8,1%.

Discuțiile de criză vor fi prezidate de o entitate guvernamentală de monitorizare a inflației, numită de guvern, și vor avea loc în data de 11 mai. Acestea vor marca prima întâlnire a unui nou comitet înființat pentru a monitoriza mișcările de preț neobișnuite, a declarat ministerul, potrivit Reuters. La această întâlnire de criză vor participa autorități competente, asociații comerciale și de consum. 

Inflația din Italia a crescut în aprilie cu 8,8% față de anul precedent, iar motivele sunt noi creșteri ale prețurilor la energie, a declarat Agenția Națională de Statistică ISTAT. Inflația „de bază”, care exclude creșterea prețurilor la alimente și la energie, a rămas stabilă la 6,8% față de anul precedent.