FacebookTwitterLinkedIn

Inteligența artificială (AI – artificial intelligence) ar putea reprezenta o amenințare “mai urgentă” pentru umanitate decât schimbările climatice, a declarat vineri pionierul AI, Geoffrey Hinton, într-un interviu pentru Reuters. 

Geoffrey Hinton, cunoscut drept unul dintre “nașii AI-ului”, a anunțat recent că a părăsit Alphabet (compania-mamă a Google) după un deceniu de muncă în companie și a spus că vrea să vorbească despre riscurile tehnologiei fără a afecta fostul său angajator. 

Contribuția lui Hinton la dezvoltarea sistemelor contemporane de AI este considerată esențială. În 1986 el a fost co-autor al unor lucrări-referință (“Learning representations by back-propagating errors“) în dezvoltarea rețelelor neurale care stau la baza tehnologiei AI. 

În 2018 lui Hinton i s-a acordat Premiul Turing pentru recunoașterea descoperirilor sale în cercetare. În prezent el este unul dintre liderii din domeniul tehnologiei – tot mai mulți – care își manifestă public îngrijorarea cu privire la posibila amenințare pe care o poate reprezenta AI, dacă mașinile ar reuși să devină mai inteligente decât oamenii și dacă ar prelua controlul planetei. 

“Nu doresc să minimizez importanța și amenințarea schimbărilor climatice pentru umanitate. Nu spun ‘Nu ar trebui să vă faceți griji cu privire la schimbările climatice.’ Acesta este și el un risc uriaș”, a declarat Hinton. “Dar cred că altceva s-ar putea dovedi a fi mai urgent.” 

Hinton a adăugat: “În cazul schimbărilor climatice este foarte ușor de recomandat ce trebuie făcut: încetarea arderii carbonului, pur și simplu. Dacă facem asta, în cele din urmă lucrurile se vor îndrepta. În cazul AI, însă, nu ne este deloc clar ce trebuie să facem.”

În noiembrie 2022 compania OpenAI susținută de Microsoft a dat startul unei curse tehnologice lansând chatbot-ul AI ChatGPT și făcându-l disponibil gratuit pentru publicul larg. În scurt timp ChatGPT a devenit aplicația cu cea mai rapidă creștere din istorie, ajungând în două luni la 100 de milioane de utilizatori pe lună. 

În aprilie, CEO-ul Twitter, Elon Musk, s-a alăturat miilor de semnatari ai unei scrisori deschise care cere o pauză de șase luni în dezvoltarea sistemelor mai puternice decât GPT-4, recent lansat de OpenAI. Din lista semnatarilor fac parte și Emad Mostaque, CEO-ul Stability AI, cercetători de la DeepMind, companie deținută de Alphabet, precum și pionierii AI, Yoshua Bengio și Stuart Russell. 

În timp ce Hinton împărtășește îngrijorarea semnatarilor scrisorii care spun că AI poate să se dovedească a fi o amenințare existențială pentru omenire, el nu este de acord cu o pauză în cercetare. “Este complet nerealist”, a spus el. “Sunt în tabăra celor care consideră că acesta este un risc existențial și este suficient de aproape încât să lucrăm din greu acum și să investim multe resurse pentru a descoperi ce putem face în privința acestui lucru.” 

Un comitet legislativ din Uniunea Europeană a răspuns la scrisoarea susținută de Musk, solicitând președintelui american Joe Biden să convoace un summit global privind direcția viitoare a tehnologiei împreună cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. 

Săptămâna trecută comitetul a aprobat un set de propuneri istorice care vizează AI-ul generativ, ceea ce ar obliga companii precum OpenAI să dezvăluie orice material protejat de drepturi de autor utilizat pentru a-și antrena modelele. 

În paralel, Biden a purtat discuții la Casa Albă cu mai mulți lideri ai companiilor care dezvoltă AI, inclusiv CEO-ul Alphabet, Sundar Pichai, și CEO-ul OpenAI, Sam Altman, promițând o “discuție sinceră și constructivă” cu privire la necesitatea transparenței de care trebuie să dea dovadă companiile de AI.

“Liderii tehnologiei au cea mai bună înțelegere a acestei probleme, iar politicienii trebuie să fie implicați”, a declarat Hinton. “Afectează pe toți, deci trebuie să ne gândim cu toții la asta.”