FacebookTwitterLinkedIn

Frima de consultanță Institutional Shareholder Services (ISS) i-a încurajat pe investitorii Apple să voteze pentru o rezoluție care va determina compania să transparetizeze activitatea de producție. Scopul acestui demers este de a proteja lucrătorii din lanțul de aprovizionare împotriva muncii forțate.

Apple își va ține adunarea anuală a acționarilor pe 4 martie. Compania și terții independenți au auditat furnizorii globali în 2020, fără a identifica semne de muncă forțată. Totuși, o serie de investigații desfășurate de organizații independente care militează pentru drepturile omului au dezvăluit că unii furnizori Apple au participat de fapt la asemenea activități, cel mai notoriu exemplu fiind programul de muncă forțată al guvernului chinez, desfășurat în regiunea Xinjiang.

Astfel, noile rezultate au determinat firma de consultanță ISS să chestioneze eficacitatea politicilor și procedurilor Apple, transmite Reuters.

Un grup de acționari a cerut consiliului de administrație al Apple să pregătească un raport despre modul în care compania protejează lucrătorii din lanțul de aprovizionare împotriva muncii forțate. Solicitarea este menită să determine măsura în care compania a fost capabilă să identifice până acum furnizorii și subfurnizorii care reprezintă un risc pentru muncă forțată.

Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse din SUA a reușit să respingă în decembrie 2021 încercările Apple de a ignora propunerea acționarilor. În aceeași lună, parlamentarii americani au adoptat un proiect de lege care interzice importurile din regiunea chineză Xinjiang din cauza preocupărilor legate de munca forțată.