FacebookTwitterLinkedIn

În timp ce industria alimentară din Europa se confruntă cu încetinirea livrărilor la unele produse din cauza blocajelor de-a lungul lanțurilor de aprovizionare, sectorul fast-food din Asia semnalează o criză a cartofilor prăjiți.

Mai multe lanţuri de restaurante fast-food din Asia de Sud-Est se confruntă cu o criză de cartofi pai în condiţiile în care blocajele de-a lungul lanţurilor de aprovizionare încetinesc livrările de produse congelate aduse din SUA şi Europa, relatează Bloomberg.

Restaurantele KFC din Singapore au pus afișe prin care-și informează clienții că se vor înlocui garniturile de cartofi prăjiţi cu cele de gaufre cu cartofi, din cauza „perturbărilor apărute în livrările globale”.

Din acelaşi motiv, restaurantele McDonald’s din Malaezia şi Indonezia au stopat vânzările de porţii mari de cartofi prăjiţi încă de luna trecută.

Potrivit experților din industria alimentară, transporturile sunt îngreunate de cauza apariția variantei Omicron, care a dus la înmulţirea controalelor vamale în porturi.

În Japonia, reprezentanții McDonald’s au fost nevoiți să raţionalizeze cartofii prăjiţi încă de la sfârșitul anului trecut, după ce inundaţiile din portul canadian Vancouver şi coronavirusul au blocat livrările, notează și Agerpres.

Cartofii pai folosiţi de restaurantele KFC din Singapore sunt importaţi din SUA şi Europa. Lipsa de personal şi producţiile mici la culturile de cartofi din zona de nord-vest a SUA, au fost agravate de congestionarea porturilor americane şi canadiene de pe coasta Pacificului.