FacebookTwitterLinkedIn

Ce cuvânt caracterizează cel mai bine anul 2021?

Cu siguranță cuvântul care caracterizează cel mai bine anul 2021, pentru noi, este „echipă”. Am investit în oameni, fiindcă resursa umană este una dintre cele mai importante pentru funcționarea eficientă a unei companii, iar echipa noastră s-a dublat din 2019 până acum. Majoritatea oamenilor noi intrat în firmă anul trecut. Și nu doar din acest motiv spun că „echipă” este cuvântul anului 2021. Faptul că am fost nevoiți să ne organizăm pentru a putea funcționa la capacitate maximă, fără să ne punem sănătatea în pericol, și am făcut-o foarte bine, ne-a demonstrat că suntem uniți, că lucrăm bine împreună și că suntem dedicați muncii pe care o facem. Reușim să acoperim nevoilor clienților, chiar dacă lucrăm remote din 12 locații diferite (9 orașe din țară și 3 din străinătate).

Care au fost motivele dvs de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2021? (pandemia, criza economică, criza de materii prime, inflația, forța de muncă, criza guvernamentală, altele). Care sunt rezultatele activității companiei/ grupului, comparativ cu estimările de la început anului?

Prioritate noastră a fost sănătatea colegilor. Noi lucrăm în format hibrid încă de la începutul pandemiei, ca să putem evita îmbolnăvirile. La nivel de business, o provocare constantă a fost să ținem pasul cu modificările legislative multiple. Acestea au implicat multă muncă de actualizare a soluțiilor noastre, dar și de suport pentru clienți în aplicarea și interpretarea lor. Însă, munca în echipă și efortul suplimentar din partea colegilor ne-au ajutat să fim la zi cu toate modificările.

Care au fost motivele de satisfacție sau de optimism în 2021?

Transformarea digitală care a luat amploare și faptul că am contribuit la aceasta direcție prin dezvoltarea continua a soluțiilor software de HR și payroll pe care le orferim au fost motivele de satisfacție și de optimism pentru anul trecut.  Astfel, în 2021 am lansat modulul Work from Home, o soluție online ce eficientizeaza comunicarea dintre departamentele de HR și angajați, în contextul actual al telemuncii. De asemenea, ne-am orientat după schimbările legislative și, în momentul în care a fost publicată Legea nr.208/2021 privind folosirea semnăturii electronice în relațiile de muncă, noi am lansat modulul True Semnătura Electronică, soluția care permite gestionarea mai ușoară a volumelor mai mari de documente ce trebuie semnate electronic.

Cum caracterizați mediul privat de afaceri din România în anul 2021 în privința rezilienței și dinamicii? Argumentați.

Mediul privat din România a trebuit să dea dovadă de reziliență și de asumare pentru a putea supraviețui încercărilor care au venit odată cu pandemia. Companiile puternice, care au știut să se adapteze sau să se reinventeze, au supraviețuit, ba mai mult, au reușit și să se dezvolte. Multe companii au schimbat complet modul de lucru și au reușit să gestioneze capitalul uman și provocările care au venit. Managerii care au avut viziune, s-au reinventat, s-au adaptat și au supraviețuit. A fost impresionant cât de puternic a reușit mediul privat de afaceri să fie în 2021. Sunt semne bune pentru 2022.  

Care sunt deciziile bune pe care le-a făcut guvernul pentru încurajarea și susținerea mediului de afaceri din România în anul 2021?  Care sunt lucrurile pe care trebuia să le facă, dar nu le-a făcut?

Una dintre cele mai bune decizii pe care le-a luat guvernul, cel puțin din perspectiva HR-ului, este oferirea de facilități de susținere în perioada aceasta pandemică. Pe de altă parte, însă, după cum am menționat mai sus, ne-am lovit de problema modificărilor legislative, care apăreau mult prea des, iar pentru asta a trebuit să facem eforturi suplimentare. A fost o provocare să anticipăm ce urmează să se întâmple, motiv pentru care pe viitor ar trebui să avem o predictibilitate mult mai mare în ceea ce privește deciziile guvernamentale, pentru a putea să ne construim strategiile cât mai corect. 

Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial în anul 2022?

Pe parcursul anilor 2020 și 2021, pandemia a creat o divizare puternică în economia mondială: unele companii s-au descurcat remarcabil de bine, în timp ce altele s-au prăbușit complet. Această deconectare este în primul rând rezultatul disparității bazate pe industrie între bunurile și serviciile esențiale și cele care nu sunt esențiale. Cu toate acestea, indiferent de modul în care pandemia a afectat companiile în ultimii doi ani, liderii de afaceri vor avea anumite motive să-și facă griji în 2022, deoarece, în momentul de față, la nivel mondial, multe companii cred că totul va reveni la normalul pe care îl știam. Ar trebui însă să țină cont că acesta este noul normal, iar mediul de lucru, cel mai probabil, nu va mai fi la fel ca înainte. Astfel, managerii și departamentele de HR vor fi nevoiți să contureze cât mai bine modelul de muncă hibrid, astfel încât să dea cât mai mult randament. Și vor fi nevoiți să facă acest lucru având grijă să implementeze în același timp o modalitate de lucru care să creeze un echilibru real între nevoile angajatului și cele ale angajatorului.