FacebookTwitterLinkedIn

Comisia Europeană a aprobat planurile României de a acorda societății Complexul Energetic Oltenia SA un ajutor de restructurare în valoare de până la 2,6 miliarde de euro (13,1 miliarde de lei). 

Sprijinul monetar va permite societății de energie electrică să își finanțeze planul de restructurare și să își restabilească viabilitatea pe termen lung, arată un comunicat al Executivului comunitar.

Planul de restructurare prezentat de România și ajutorul pentru sprijinirea acestuia vor asigura restabilirea viabilității pe termen lung a CE Oltenia fără a fi necesară continuarea acordării de ajutor de stat. Sprijinul public este însoțit de garanții pentru a asigura că denaturările concurenței care s-ar putea produce sunt reduse la minimum și că măsurile vor sprijini obiectivele de decarbonizare ale UE, în concordanță cu Pactul verde european”, a declarat Vicepreședinta Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenței.

Pe data de 5 februarie 2021, Comisia Europeană a deschis o investigație pentru a evalua dacă planul de restructurare prezentat de România la 4 decembrie 2020 și măsurile de ajutor de restructurare aferente sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat. În cursul investigației, România a prezentat un plan revizuit de restructurare a societății pentru perioada 2021-2026.

“Planul va fi sprijinit de un ajutor de restructurare în valoare de până la 2,66 miliarde de euro, sub formă de granturi, sub forma unei garanții de stat pentru un împrumut, a unei injecții de capital și a unei conversii a împrumuturilor în granturi”, mai arată sursa citată.