
Mediul academic, administrația publică și actori din spațiul privat pregătesc un proiect nou, dedicat inovării și transferului tehnologic. Investițiile în proiectul Măgurele Science Park (MSP) urmează să se ridice la 44 milioane de euro.
Promotorii MSP sunt Consiliul Județean Ilfov și Primăria Măgurele, cu sprijinul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei. Există deja o asociere în participațiune între cele trei entități, prin care Primăria Măgurele pune la dispoziție terenul, iar CJ Ilfov finanțarea construcției. Mediul academic este reprezentat de Universitatea București și Universitatea Politehnica București, care sunt membri ai Asociației Măgurele Science Park.
Până acum, MSP a reușit să atragă peste 70 de actori din mediul privat, în principal companii din domeniul ITC (peste 50%), dar și din sănătate, inginerie, energie, publicitate și servicii.
Comunitatea numără în prezent peste 150 de parteneri care au semnat acorduri de cooperare, în vederea dezvoltării proiectului. Se dorește ca aici să funcționeze un hub de cercetare și dezvoltare în domeniile fizicii avansate și aplicațiilor nucleare; materialelor avansate și tehnologiilor de fabricație; energiei curate și tehnologiei informației și inteligenței artificiale.
„Scopul proiectului vizează dezvoltarea unei comunități puternice și crearea de legături de cooperare între partenerii acestei comunități”, declară Mihaela Toader, președinta Asociației Măgurele Science Park.
„Construcția Parcului științific și tehnologic de la Măgurele este primul pas pentru transformarea rezultatelor cercetării obținute de toate institutele de cercetare de pe platforma de la Măgurele în produse adaptate nevoilor pieței”, explică Mihaela Toader pentru Forbes România.
Proiectul prevede constuirea unui centru de inovare (6.000 mp), a unui centru de transfer tehnologic (4.000 mp), a unui centru expozițional (4.000 mp) și a unei zone recreaționale de cca 1.000 mp.
Dintre soluțiile inovatoare ale reprezentantilor mediului de afaceri din cadrul comunității MSP se numără aplicația digitală a companiei Nutricare, care oferă recomandări personalizate pentru a încuraja obiceiuri alimentare mai sănătoase, sistemul de identificare a persoanelor pe baza pozei și actului de identitate al SecurifAI, platforma digitală pentru gestionarea operațiunilor de reciclare a deșeurilor a celor de la EcoTree sau sistemul inteligent de protecție antiseismică care detectează iminența sosirii undei de șoc distructive a companiei Isentinel.