FacebookTwitterLinkedIn

Prezentat la începutul acestei luni la CES, în Las Vegas, Cadillac InnerSpace arată lumii cum se vede viitorul automobilului autonom de lux prin ochii producătorului american.

Fiind un exercițiu de design, Cadillac nu a intrat în amănunte, neoferind date despre propulsie (cu siguranță, electrică) sau dimensiunile vehiculului.

Deși este vorba despre un coupe cu două locuri, lungimea mașinii depășește, probabil, la pas, cinci metri. Însă cu adevărat uimitoare este forma ei, care se traduce printr-un coeficient aerodinamic spectaculos. Parbrizul este atât de înclinat încât pasagerii nu pot sta cum stă un șofer la volan într-un automobil convențional – nu pot, și nici n-ar avea de ce, de vreme ce mașina se conduce singură.

Practic, pasagerii stau aproape întinși pe o canapea înclinată. Când ușile se deschid, canapeaua se separă în două fotolii care pivotează pentru a facilita ocupanților coborârea din mașină.

Nici deschiderea ușilor nu mai e ce a fost. La InnerSpace, odată cu deschiderea portierelor se ridică și ansamblul format din parbriz și plafonul transparent: fără acest artificiu, intrarea și ieșirea din mașină ar fi cel puțin incomode.

În habitaclul unui vehicul autonom, pasagerii sunt spectatori într-un cinematograf pe roți. Parbrizul este un ecran panoramic LED pe care pot fi proiectate în timp real imaginile din exterior sau alt conținut ales de pasageri. Care pasageri pot opta pentru trei teme principale: Augmented Reality Engagement, Entertainment și Wellness Recovery. Update-uri, upgrade-uri sau teme suplimentare vor fi disponibile over-the-air la data lansării mașinii. Potrivit designerilor și inginerilor de la Cadillac, pasagerii de la bordul InnerSpace văd ce vede un motociclist aflat în deplasare.

InnerSpace folosește inteligența artificială pentru a complimenta ambientul de lux de la bordul automobilelor Cadillac și pentru a personaliza experiența wellness la bord.

Inclusiv cauciucurile mașinii își vor aduce propria contribuție la confortul pasagerilor: concepute de Goodyear special pentru automobile electrice și proiectate pentru rulare cât mai lină, acestea sunt fabricate din materiale ecologice, fără derivați din petrol, și beneficiază de tehnologia inteligentă SightLine, care furnizează computerului central informații în timp real despre presiune, temperatură, încărcătură etc.

Gama de vehicule Halo de la Cadillac

InnerSpace este al treilea concept al gamei de vehicule autonome Halo a celor de la Cadillac. Anul trecut, tot la CES, producătorul american a prezentat PersonalSpace, un monopost cu decolare și aterizare verticală, și SocialSpace, un monovolum spațios, cu șase locuri, pentru deplasări lungi, dar confortabile și relaxante.