FacebookTwitterLinkedIn

Automatizarea pare că a evoluat spre adolescență și maturitate, iar tehnologia RPA a companiei UiPath este pe cale să devină substantiv comun. 

UiPath a reușit să realizeze în luna aprilie a acestui an o ofertă publică inițială (IPO) de succes. Compania a strâns 1,3 miliarde de dolari, iar acțiunile sale au înregistrat atunci o creștere fulminantă de 29%. În cele din urmă, capitalizarea pe piață a companiei a ajuns, în luna octombrie 2021, la aproximativ 27 de miliarde de dolari.

„În urmă cu șase ani, compania noastră era formată din zece persoane care lucrau într-un mic apartament din București. Acum, suntem o afacere multinațională, care operează în aproape 30 de țări și una dintre companiile de enterprise software cu cea mai rapidă creștere din istorie. Sunt incredibil de mândru că suntem prima companie născută în România care se listează la bursă pe New York Stock Exchange.

Conștientizarea transformărilor digitale și poziția automatizărilor ca tehnologie de bază a crescut de zece ori în timpul pandemiei. Am atins o poziție de lider al pieței și este un moment important când mulți dintre clienții noștri iau decizii pe 3-5 ani, iar noi suntem pregătiți să atingem o cotă de piață și mai mare”, a declarat Daniel Dines în ziua listării UiPath.

Un mare catalizator pentru această creștere a fost, fără îndoială, pandemia globală, deoarece companiile au trebuit să găsească modalități de a face față forței de muncă aflată la distanță, precum și gestionării creșterii tranzacțiilor online ale clienților. 

Rezultatul este că UiPath a devenit una dintre companiile de enterprise software cu cea mai rapidă creștere din lume, care în 2020 a înregistrat venituri de 607,7 milioane de dolari, o creștere de 81% față de 2019. Gigantul tehnologic avea atunci o bază de peste 7.000 de clienți, care includea 80% din lista Forbes a celor mai mari 5.000 de companii din Statele Unite ale Americii. 

Daniel Dines înregistrează în 2021 o creștere impresionantă a averii nete în condițiile listării și avântului afacerilor. Primul unicorn tehnologic pornit din România, UiPath și-a păstrat centrul de dezvoltare al aplicațiilor software la București și se mândrește acum cu 2.863 de angajați și o rețea de peste 40 de birouri în America, Asia-Pacific și Europa. Compania are în prezent peste 9.100 de clienți, iar estimările specialiștilor cu privire la ARR (Annual Recurring Revenue) pentru 2021 este de aproximativ 880 de milioane de dolari. „Credem că avem o oportunitate pe termen lung de a stimula creșterea durabilă și de a construi o companie care va transforma modul în care organizațiile concurează, angajații experimentează munca și companiile interacționează cu clienții lor”, spune Daniel Dines.

În afara UiPath, omul de afaceri a început și alte tipuri de investiții pe piața românească, cel mai important exemplu fiind preluarea unei participații de 5% din acțiunile One United Properties, unul dintre principalii jucători din industria de real estate din România, companie listată anul acesta la Bursa de Valori din București. În plus, Daniel Dines este și investitor de tip business angel în mai multe startup-uri locale, aceasta fiind o dovadă că, deși sediul central a fost mutat peste Ocean, România reprezintă, încă, o componentă importantă în planurile de viitor ale sale.

Locul 1

NUME: Daniel Dines

VÂRSTĂ: 49 de ani

ORAȘ: București

AVERE: 22,2 miliarde de lei

DOMENIU: Tehnologie

Locul 1 în ediția 2020 a Forbes 500