FacebookTwitterLinkedIn

Inflaţia din zona euro a scăzut la 2,4% în martie, mai puţin decât se preconiza, ceea ce a întărit aşteptările că Banca Centrală Europeană va reduce dobânzile până în vară, potrivit Bloomberg.

Încetinirea creşterii anuale a preţurilor de consum, de la 2,6% în luna precedentă, a reflectat creşteri mai mici ale preţurilor la alimente şi bunuri, care au compensat preţurile constante ale serviciilor. Economiştii intervievaţi de Bloomberg prognozaseră un nivel de 2,5% pentru luna martie. Atenuarea celei mai grave crize a costului vieţii din regiune din ultima generaţie va fi salutată de BCE, care se reuneşte săptămâna viitoare pentru a discuta cât de curând va relaxa politica monetară.

În acelaşi timp, şi inflaţia din Germania a scăzut mai mult decât se preconiza în martie, ceea ce a întărit speranţele că Banca Centrală Europeană va începe în curând să reducă ratele dobânzilor. Preţurile de consum în Germania au crescut cu 2,3% în perioada de un an până în martie, în scădere de la 2,7% în luna precedentă, ducând inflaţia în cea mai mare economie europeană la cel mai scăzut nivel din iunie 2021, potrivit datelor publicate marţi. Scăderea costurilor cu energia şi alimentele şi încetinirea inflaţiei bunurilor au compensat o accelerare a preţurilor serviciilor.

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania