FacebookTwitterLinkedIn

Banca Centrală a Chinei a anunțat miercuri că va relaxa condițiile pentru cei care doresc să contracteze un credit pentru achiziționarea unui automobil. Această decizie elimină avansul minim impus de guvern consumatorilor care doresc să finanțeze cumpărarea unui nou vehicul, transmite Reuters.

Aceste modificări, primele adoptate de autoritățile chineze din 2018, reprezintă cea mai recentă încercare a Beijingului de a consolida încrederea consumatorilor pe cea mai mare piață auto din lume. Un război agresiv al prețurilor și încetinirea cererii au nemulțumit atât producătorii de automobile, cât și oficialii.

Într-un comunicat comun, Banca Centrală a Chinei și Autoritatea de Reglementare Financiară a Chinei (NRFA) au anunțat că instituțiile financiare pot stabili independent nivelul avansului minim acceptat pentru creditele auto destinate achiziționării de autoturisme cu motoare pe benzină și vehicule propulsate cu forme noi de energie (NEV). Înainte de această revizuire, vehiculele NEV aveau un avans minim de 15%, iar automobilele cu motoare pe combustie cereau un avans de 20%.

“În mod rezonabil, instituțiile financiare ar trebui să stabilească avansurile, termenii și dobânzile pentru creditele auto în funcție de credibilitatea și capacitatea de rambursare a debitorilor”, se menționează în comunicat.

De asemenea, autoritățile de reglementare încurajează instituțiile financiare să reducă și chiar să elimine penalitățile asociate cu rambursarea anticipată a creditelor în timpul procesului de înlocuire a vechilor autoturisme cu unele noi.

Cu toate acestea, analiștii sunt sceptici cu privire la impactul acestor noi reguli relaxate în stimularea cererii pentru automobile. Se estimează că piața de automobile electrice din China, cea mai mare din lume, va încetini pentru al doilea an consecutiv în 2024, pe fondul înrăutățirii contextului economic.

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.