FacebookTwitterLinkedIn

Creșterea rapidă a inflației a determinat Rezerva Federală să majoreze în mod agresiv ratele dobânzilor, împreună cu reducerea efectului de îndatorare a bilanțului său de 8,9 trilioane de dolari. Două dintre motivele majore ale creșterii inflației au fost creșterea cererii ca urmare a pandemiei și problemele de-a lungul lanțurilor de aprovizionare.

Este foarte puțin probabil să nu se resimtă o inflație de la lună la lună pentru restul anului. Andrew Hunter, economist senior american la Capital Economics a scris într-un e-mail: „Nu ne așteptăm ca inflația în Statele Unite să scadă până la 3% până la sfârșitul acestui an și este probabil să fie puțin sub 4%.”, relatează ediția americană Forbes.

Trading Economics are o prognoză de inflație de aproximativ 1,9% pentru Statele Unite în anul 2023, ceea ce ar aduce-o înapoi la ținta Rezervei Federale. „Rata inflației din Statele Unite este de așteptat să fie de 7% până la sfârșitul acestui trimestru, conform modelelor macro globale ale Trading Economics și a așteptărilor analiștilor. Pe termen lung, se estimează că rata inflației din Statele Unite ale Americii va avea o tendință de aproximativ 1,9% în 2023, conform modelelor noastre econometrice.”, a adăugat compania.

Așteptările inflaționiste ale consumatorilor sunt mult mai fierbinți, însă. Universitatea din Michigan chestionează lunar consumatorii cu privire la sentimentul lor și la condițiile economice. În sondajul din martie, aceasta a constatat că „rata inflației estimată pentru anul următor a fost de 5,4% în martie, în creștere față de 4,9% luna trecută și 3,1% în martie trecută. Aceasta a fost cea mai mare rată a inflației așteptată din noiembrie 1981. Așteptările inflaționiste pe termen lung au rămas neschimbate la 3,0% în martie, identice cu media din ultimele șapte luni.”.