FacebookTwitterLinkedIn

Economia Rusiei a intrat în cea mai gravă criză din ultimele aproape trei decenii, în timp ce țara este lovită de sancțiunile occidentale, arată o copie divulgată a previziunilor Kremlinului.

Ministerul rus de Finanțe prezice o prăbușire de 12% a PIB-ului în acest an, cea mai mare contracție din 1994 încoace, când țara s-a orientat către capitalism sub Boris Yeltsin, primul președinte post-sovietic. Un astfel de colaps ar șterge aproximativ un deceniu de creștere economică, relatează The Telegraph.

Rusia a fost lovită de sancțiuni grele în urma invaziei Ucrainei, care sunt pe cale să fie intensificate, pe măsură ce Bruxelles-ul discută despre interzicerea petrolului din această țară. Acestea au condus Kremlinul către marginea unui faliment, după ce săptămâna trecută a evitat la limită neachitarea datoriilor externe pentru prima dată de la revoluția bolșevică de acum un secol.

Kremlinul nu a emis încă o perspectivă economică publică, dar cifrele ministerului de finanțe sunt mai pesimiste decât previziunile băncii centrale privind o contracție între 8% și 10% a produsului intern brut rusesc în acest an. Fondul Monetar Internațional se așteaptă la o scădere a acestuia de 8,5%. 

Între timp, oficialii europeni sunt împotmoliți în discuții intense cu privire la modul de a continua cu o nouă interdicție de cumpărare a petrolului și gazelor rusești. Comisia Europeană se gândește să ofere mai multe fondurii țărilor din Europa de Est fără ieșire la mare pentru a sprijini adoptarea acestei interdicții, care se confruntă cu o opoziție puternică din partea Ungariei.

Marea Britanie și SUA au promis deja că vor renunța la petrolul rusesc, iar țările europene încearcă, de asemenea, să renunțe la aprovizionarea cu gaz de la Moscova. Banca centrală a Rusiei a redus în mod repetat ratele dobânzilor în ultimele săptămâni, după ce le-a majorat la începutul conflictului. Reducerile, menite să stimuleze cheltuielile, au venit în ciuda unei creșteri a inflației la 17,7%.

Datele sondajului urmărit de Goldman Sachs sugerează că activitatea economică a Rusiei se stabilizează la aproximativ 10% sub nivelurile de dinaintea invaziei. „În general, evoluțiile pe termen mediu vor depinde de cât de eficient Rusia poate înlocui importurile și redirecționa exporturile (de energie)”, a spus analistul organizației Clemens Grafe.