FacebookTwitterLinkedIn

Inflația de bază a prețurilor pentru consumator din Japonia a încetinit în ianuarie pentru a treia lună consecutiv, dar a depășit prognozele și s-a menținut la ținta băncii centrale de 2%, menținând așteptările că va încheia ratele negative de dobândă până în aprilie, potrivit Reuters.

Creșterea de 2,0% în indicele prețurilor de consum de bază (IPC) a fost mai lentă decât creșterea de 2,3% în decembrie, au arătat datele Ministerului Afacerilor Interne și Comunicațiilor, subliniind opinii ale analiștilor potrivit cărora inflația costurilor în scădere din importurile de mărfuri ar putea reduce presiunea costurilor de trai mai ridicate. 

Cu toate acestea, creșterea a depășit prognozele medii de pe piață, care estimau o creștere de 1,8%, reconfirmând așteptările că firmele mari vor oferi majorări substanțiale de salarii în cadrul negocierilor salariale care vor avea loc în 13 martie și care ar urma să deschidă calea pentru Banca Japoniei (BOJ) de a încheia ratele negative ale dobânzii în luna martie sau în aprilie. 

„IPC-ul din ianuarie lasă deschisă posibilitatea ca BOJ să crească rata dobânzii la întâlnirea din martie dacă rezultatele preliminare Shunto, cu câteva zile înainte de întâlnire, sunt încurajatoare”, a spus Marcel Thieliant de la Capital Economics, referindu-se la denumirea japoneză a negocierilor salariale. „Încă considerăm că o creștere în aprilie este mai probabilă”, a adăugat Thieliant. „Pentru început, inflația va crește mult peste 2% în februarie, pe măsură ce efectele de bază ale lansării subvențiilor energetice de acum un an intră în vigoare, ceea ce ar permite BOJ să prezinte o poveste mai convingătoare că inflația rămâne puternică”, a adăugat el.

Indicele prețurilor de consum de bază din Japonia include produsele petroliere, dar exclude prețurile alimentelor proaspete. Încetinirea a fost în parte datorată unei scăderi semnificative a costurilor cu energia, reflectând efectul de bază al creșterii puternice din anul precedent și al subvențiilor guvernamentale pentru a reduce facturile de benzină și utilități. Aceste eforturi au menținut inflația de bază la sau peste ținta BOJ de 2% începând din aprilie 2022. 

Potrivit Reuters, dacă în viitor majorările salariale depășesc suficient inflația și oferă putere de cumpărare gospodăriilor, atunci companiile vor putea continua să distribuie parte din costurile crescute cu materiile prime către populație, în condițiile în care inflația ar putea fi ținută sub control la ținta BOJ de 2%, spun analiștii. 

Așa-numitul indice „core core”, care elimină atât prețurile alimentelor proaspete, cât și ale energiei, urmărit îndeaproape de BOJ ca o măsură a tendinței de preț mai ample, a crescut cu 3,5% anual în ianuarie, după o creștere de 3,7% în decembrie. „În ceea ce privește prețurile, nu există nimic în datele de astăzi care să oprească mișcarea BOJ către încheierea ratelor negative ale dobânzii, care cred că va veni în aprilie”, a spus Izuru Kato, economist șef la Totan Research. „În același timp, BOJ trebuie să găsească un echilibru având în vedere două trimestre consecutive de contractare a produsului intern brut (PIB) și consum privat anemic, în timp ce yenul slab a creat o situație similară cu stagflația”, a adăugat el, referindu-se la o combinație de creștere scăzută și inflație ridicată.

Sursă grafic: Reuters Graphics