FacebookTwitterLinkedIn

Multe proiecte din sectorul construcțiilor rezidențiale din Germania s-au anulat, potrivit IFO Institute. Ponderea companiilor afectate a fost de 11,5% în iulie, în scădere de la 12,3% în luna precedentă. În mai, ponderea anulărilor a fost de până la 15,8%. 

„Constructorii nu reușesc să facă față comenzilor, dar creșterea vertiginoasă a costurilor de construcție, ratele mai mari ale dobânzilor și reducerea subvențiilor pun tot mai multe proiecte în pericol. Din aprilie se observă un val de anulări. Toate acestea împing țintele ambițioase ale guvernului german privind construcțiile noi spre un viitor tot mai îndepărtat”, spune cercetătorul IFO, Felix Leiss.

Penuria de materiale, care s-a agravat dramatic odată cu invazia rușilor în Ucraina, se atenuează lent. În iulie, 45,6% dintre companiile din domeniul construcțiilor rezidențiale au raportat probleme de livrare. În luna precedentă, ponderea a fost de 47,6%.

„Ca urmare a penuriei și a costurilor mari ale energiei, multe materiale de construcție au devenit semnificativ mai scumpe, ceea ce înseamnă că și companiile de construcții au fost nevoite să crească în continuare prețurile”, adaugă Leiss. 

Un număr mare de constructori germani se așteaptă în continuare la ajustări suplimentare ale prețurilor în lunile următoare. Așteptările de preț s-au situat la 54,0 puncte, în scădere față de 61,5 puncte în luna precedentă. Un număr mare de companii se tem de un declin al afacerilor în următoarele șase luni.