
Aflată în plină expansiune, industria globală a ambalajelor va crește cu aproximativ 30 de procente până în 2025, astfel că se așteaptă ca valoarea acesteia să atingă un trilion de dolari până în anul 2025.
Un studiu realizat recent de către compania de consultanță internațională Horváth arată că, în pofida eforturilor de a proteja clima și a diminua risipa de materiale, cererea de ambalaje va continua să crească, mai ales odată cu extinderea comerțului on-line.
Pe de altă parte, va crește și cererea de materiale de ambalare îmbunătățite și sustenabile, cu un impact mai redus asupra mediului, conform studiului „Industria europeană a ambalajelor în 2025 – tendințe, perspective și factori de succes într-un mediu de piață competitiv”.
Printre factorii care generează creșterea susținută a acestei piețe, Horváth a identificat patru piloni principali: îmbătrânirea populației – care prelungește perioada de consum și necesarul de produse ambalate (de la produse alimentare la medicamente); gospodăriile cu mai puțini membri – ce consumă volume tot mai mari de produse; urbanizarea și creșterea comerțului online; cererea sporită de ambalaje sustenabile – care le va permite companiilor să își optimizeze produsele și să identifice noi modalități de diversificare a veniturilor și diferențiere pe piață.
O analiză detaliată bazată pe rapoartele de piață din studiu dezvăluie alte constatări interesante cu privire la tipul, utilizarea și distribuția cantității ambalajelor necesare la nivel mondial. Industria și transporturile par să fie semnificativ mai „sustenabile” față de consumul populației (59% dintre ambalaje). Procesele industriale necesită, în primul rând, materiale reciclabile precum hârtie și carton și ocupă aproximativ 41% din volumul total de ambalaje. În schimb, consumul se ridică la 59% din piața mondială a ambalajelor, folosind preponderent cantități mai mari de materiale plastice (compozite).
Trei sferturi din piața mondială a vânzărilor de ambalaje este dominată de hârtie și carton, precum și ambalaje din plastic, restul fiind alcătuit din metal, sticlă și alte materiale. 70% din toate ambalajele de consum sunt produse pentru alimente (51%) și băuturi (19%), 8% pentru produse medicale, 4% pentru cosmetice și doar 18% pentru alte bunuri/bunuri de larg consum.
Conform repezentanților companiei de consultanță internațională Horváth, în prezent, la nivel global, zona economică Asia-Pacific este răspunzătoare pentru cea mai mare proporție de ambalaje (aproximativ 40% cu o rată de creștere anuală estimată de aproape 7%), aceasta este urmată de Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA) cu puțin sub 30% și America de Nord cu 26%.