FacebookTwitterLinkedIn

Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanentă, a declarat că incidentul de securitate cibernetică înregistrat în urmă cu două zile la insitutuția pe care o conduce a fost cauzat de neglijenţa unui funcţionar şi a lipsei de vigilenţă a altor doi-trei colegi, care ar fi trebuit să fie foarte atenţi la ce se transmite. El a mai spus că luni vor fi luate măsurile corespunzătoare împotriva persoanelor care au dat dovadă de neglijenţă.

Toni Greblă a precizat, într-o intervenție telefonică la Digi24, că situaţia s-a produs pe fondul oboselii şi în contextul calendarului foarte strict al perioadei de dinainte de alegeri. El a explicat că anumite date au fost transmise pe o adresă de e-mail publică în loc de un e-mail securizat – este vorba de un tabel cu 1.300 de experţi electorali, unde figurau şi codurile numerice persoane ale acestora.

Incidentul a fost constatat şi remediat la aproximativ o oră după producere, a fost informată imediat Autoritatea pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal, AEP a deschis o anchetă, iar luni vor fi luate măsurile corespunzătoare împotriva persoanelor care au dat dovadă de neglijenţă, a declarat Toni Greblă.

Șeful AEP nu folosește termenul de „breșă de securitate”, care este sintagma clasică pentru definirea accesului neautorizat la date sau informații găzduite de computere, telefoane mobile sau alte device-uri.

Toni Greblă: „Nu este o breșă de securitate, numele sunt publice, doar datele cu caracter personal nu erau publice. Au apărut CNP-ul și domiciliul. Credem că acest mail a fost accesat de cei interesați de cei interesați să vadă dacă se regăsesc pe listă. Nu cred că cineva a făcut o captură ca să folosească datele cu caracter personal.”

Alianţa Dreapta Unită îi cere demisia preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, după publicarea datelor personale ale potenţialilor şefi de secţie de votare.

Alianța Dreapta Unită: „Toni Greblă, omul numit de PSD la şefia AEP, tratează cu superficialitate datele personale ale unor cetăţeni români, experţi electorali, care ar urma să conducă secţiile de vot din ţară. La 72 de ore de la incident, Toni Greblă nu doar că nu înţelege gravitatea situaţiei, dar habar nu are, potrivit interviurilor acordate în presă, datele cui au fost expuse.”

Datele personale, inclusiv codul numeric personal, a peste 1.300 de persoane din corpul experţilor electorali au fost dezvăluite timp de câteva ore, după ce aceste informaţii au fost trimise de Autoritatea Electorală Permanentă pe o adresă de e-mail greşită.