FacebookTwitterLinkedIn

Potrivit Business Insider, Mark Zuckerberg deține peste 485 de hectare de teren în Hawaii – de la un adăpost antiatomic din Hawaii până la proprietăți pe malul lacului Tahoe și multe altele în SUA, într-un portofoliu imobiliar de milioane de dolari.

Tranzacțiile imobiliare ale lui Zuckerberg sunt discrete, iar pentru majoritatea folosește companii cu răspundere limitată și adrese asociate cu firma de management de investiții Iconiq Capital. De-a lungul anilor el a cumpărat și vândut case pe tot teritoriul SUA. Se spune că a și construit unele, dintre care un buncăr antiatomic.

Portofoliul său imobiliar are o valoare de aproximativ 200 de milioane de dolari, conform calculelor Business Insider. Iată care sunt proprietățile cunoscute ale lui Mark Zuckerberg.

Un complex rezidențial în Palo Alto este în fruntea listei și nu este o surpriză că un titan al tehnologiei are mai mult de o proprietate în Silicon Valley. CEO-ul Meta deține cinci case în cartierul Crescent Park din Palo Alto. El a arătat una dintre ele publicului într-o ocazie rară în 2016; casa este dotată cu un “asistent artificial inteligent făcut la comandă”, conform CNBC, și este la doar 10 minute de condus de sediul Meta din Menlo Park. 

Zuckerberg a cumpărat prima proprietate din Crescent Park în mai 2011 pentru 7 milioane de dolari. Architectural Digest a descris-o ca fiind o “locuință simplă, care alege funcționalitatea în detrimentul luxului”. 

Ulterior, Zuckerberg a cheltuit peste 43 de milioane de dolari pe cele patru case din jurul reședinței sale originale din Crescent Park, potrivit The Wall Street Journal

Zuckerberg a vândut casa sa din San Francisco în 2022 pentru aproximativ 31 de milioane de dolari. Casa cu patru dormitoare și patru băi este situată în apropierea parcului Dolores din San Francisco. El și soția sa, Priscilla Chan, au cheltuit 10 milioane de dolari pentru a cumpăra casa în 2010. La momentul vânzării în 2022, a fost cea mai mare tranzacție imobiliară rezidențială din oraș. 

Zuckerberg a cumpărat două proprietăți adiacente pe malul lacului Tahoe în jurul anului 2019. Lacul Tahoe este o destinație populară de vacanță pentru californienii bogați, iar Zuckerberg și familia sa nu fac excepție. Înregistrările fiscale ale celor două proprietăți — cunoscute sub numele de Carousel Estate și Brushwood Estate — afișează aceeași adresă ca ale altor proprietăți asociate cu Zuckerberg, conform documentelor consultate de BI. Potrivit aceleiași surse, Zuckerberg a plătit 59 de milioane de dolari pentru ambele proprietăți.

Executivul de la Meta deține peste 485 de hectare de teren în Hawaii, iar dintre acestea fac parte o regiune a insulei pe care a cumpărat-o încă din 2014 și o parte uriasă din plaja Pila’a. 

O altă parte a proprietăților lui Zuckerberg din Hawaii este pe malul nordic al insulei Kauai, care, conform BI, a costat aproximativ 53 de milioane de dolari în 2021. Pe una dintre parcelele sale hawaiiene se spune că Zuckerberg construiește un complex imens care ar include un buncăr subteran de 5.000 de metri pătrați dotat cu un tunel de evadare. Acesta a fost numit Koolau Ranch și potrivit Wired achiziționarea terenului și crearea complexului au costat aproximativ 270 de milioane de dolari.