
Echipa noastră a demonstrat mereu că este rezistentă în fața turbulențelor pieței, iar rezultatele o confirmă în mod constant.
La întrebările Forbes România a răspuns Kostas Tovil, Market Leader Greece, TBI Bank
Ați anunțat recent rezultate financiare excepționale și noi creșteri ale dobânzilor pentru depozite. Ce legătură există între cele două?
Trecem prin vremuri neobișnuite, în care este nevoie de o viziune clară și de un efort de echipă din partea oricărei companii. TBI Bank a dovedit că are calitățile necesare pentru a depăși perioadele dificile, iar rezultatele confirmă acest lucru. Performanțele financiare consolidate neauditate ale TBI Bank pentru primul trimestru al anului 2022 arată un profit net trimestrial record de 10,2 milioane euro, cu 40% mai mare față de aceeași perioadă din 2021. Poate fi observată o creștere puternică atât în sectoarele de retail, cât și în sectoarele IMM-urilor din România si Bulgaria, iar activele totale ale băncii au ajuns la 745 milioane euro, o creștere de 5% față de sfârșitul anului 2021, în timp ce portofoliul de credite a crescut la 585 milioane euro la sfârșitul lunii martie 2022, un avans de 7% față de sfârșitul anului 2021.
Aceste rezultate extraordinare au susținut strategia noastră, care a fost mereu aceea de a oferi cele mai bune dobânzi pentru depozite și a transforma banca noastră în cel mai bun loc pentru economiile oamenilor. Recent, TBI Bank a lansat un nou depozit pe termen lung, de 5 ani, cu o dobândă de 10%, și a crescut toate dobânzile la depozitele în lei. Astfel, banca oferă acum scadențe între 1 și 60 de luni, cu unele dintre cele mai bune dobânzi din piață, mai ales pentru depozitele online, începând cu 5% pentru depozitul pe o lună, 8% pentru cel pe 12 luni, 8,75% pentru cel pe 24 de luni și 9,50% pentru cel pe 48 de luni.
Cum funcționează modelul Buy Now Pay Later? Care este diferența, de exemplu, față de ratele fără dobândă plătite cu cardul de credit?
BNPL este acea capacitate, oferită consumatorilor, de a împărți o achiziție în mai multe părți, pe o perioadă de timp, fie că este vorba de produse uzuale, cum ar fi o pereche de blugi, de investiții cum ar fi o mașină sau renovarea și amenajarea locuinței sau de servicii care implică uneori costuri importante, precum cele stomatologice. De asemenea, BNPL reprezintă o finanțare care poate fi accesată chiar la casa de marcat a comerciantului, astfel încât un client, indiferent de relația cu banca sa, poate împărți instantaneu costul achiziției sale beneficiind de costuri 0% sau cu o mică taxă lunară, în funcție de perioada de finanțare. În cazul în care există un cost, acesta este comunicat în mod clar și transparent, în prealabil, consumatorului. Așadar, în esență, BNPL oferă o finanțare la cererea clientului, fără obligații sau comisioane ascunse, personalizată în funcție de nevoile acestuia. Diferența față de un card de credit constă în faptul că mai întâi trebuie să fie obținută acea bucată de plastic și abia apoi pot fi făcute cumpărături în rate, ceea ce poate pune probleme în procesul de achiziție și luare a deciziilor. În plus, cardurile de credit au un mod de funcționare mai complex, de exemplu dacă un client ratează o plată sau plătește o sumă mai mică se aplică comisioane și dobânzi suplimentare. De asemenea, să nu uităm că ponderea cardurilor de credit în rândul populației generale este mică, iar dacă ne concentrăm asupra generației Y, această pondere este semnificativ mai mică. Astfel, BNPL oferă, pentru o categorie mai largă de consumatori, posibilitatea de a cumpăra în rate cu ajutorul unui card de debit.
Care a fost rațiunea care a stat la baza deciziei de a extinde TBI în Grecia, mai ales acum?
Piața din Grecia are un potențial foarte mare de creștere, în contextul în care economia lor a înregistrat recent o creștere rapidă. Această dinamică ridicată a economiei înseamnă o nevoie mai mare de servicii financiare din partea companiilor, ele fiind principalii noștri clienți. Scopul nostru principal este să oferim astfel comercianților și furnizorilor de servicii capacitatea de a vinde mai mult cu soluția noastră BNPL. Analiza noastră a arătat că, deși comerțul, în special cel electronic, a înregistrat o creștere notabilă, experiența de plată și opțiunile disponibile pentru clienții magazinelor electronice și ai celor fizice se limitează doar la carduri și numerar. În același timp, cardul de credit ca instrument de finanțare a cumpărăturilor este în scădere atât ca număr, cât și ca popularitate, în Grecia, în special în rândul tinerilor. Astfel, există un gol pe piață pe care TBI Bank dorește să îl adreseze. Mai mult de atât, în ultima perioadă a avut loc o digitalizare rapidă a instituțiilor de stat, iar acest lucru ajută băncile ”digital first”, precum noi, să funcționeze fără probleme și eficient, oferind oamenilor din Grecia o experiență bancară mult mai bună.