FacebookTwitterLinkedIn

Inovațiile implementate de Arctic sunt un exemplu de bune practici în materie de sustenabilitate, demonstrând cum companiile pot contribui la tranziția către o economie neutră climatic și eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor.

Un interviu alături de Murat Büyükerk, Chief Executive Officer, Arctic

Sustenabilitatea aduce eficiență operațională și stimulează inovația. Care sunt pașii pe care îi face Arctic în această direcție?

Arctic este o parte importantă a Grupului Arçelik, recunoscut ca lider mondial în domeniul sustenabilității, cu o foaie de parcurs credibilă pentru atingerea zero net. În 2021, pentru al treilea an la rând, Arçelik a fost compania care a înregistrat cel mai mare punctaj din industria de electrocasnice, în indicele de sustenabilitate Dow Jones. Arçelik și-a revizuit în 2021 obiectivele de mediu și s-a angajat să-și reducă emisiile din Domeniile 1, 2 și 3 cu 50%, până în 2030. Totodată, s-a angajat să dubleze producția economică pentru fiecare unitate de energie consumată la nivel global până în același an, comparativ cu 2010. 

Fabrica noastră de mașini de spălat rufe, din Ulmi – prima unitate de producție Industry 4.0 din România – joacă un rol important în această transformare verde, fiind recunoscută de Forumul Economic Mondial drept una dintre cele mai inovatoare din lume, parte a rețelei Advanced 4th Industrial Revolution Lighthouse. De asemenea, a fost prima din țară certificată LEED Platinum, cel mai înalt rating LEED posibil. Inovațiile implementate au contribuit la un mediu mai curat, au redus riscurile și au impulsionat dezvoltarea comunității locale. Din 2019 până în prezent, am redus cu 54% consumul de energie per produs în producție, cu 40% consumul de apă și cu 25% deșeurile de materiale per produs. Circa 186 de tone de plastic reciclat, 8 tone de deșeuri de fire industriale și 0,7 tone de plase de pescuit au fost folosite într-o serie de produse inovatoare.

Subiectul prelungirii duratei de viață a produselor este intens dezbătut. Figurează pe agenda Arctic?

Fiabilitatea și reparabilitatea reprezintă părți esențiale ale modelului nostru de business. Avem cea mai mare rețea de unități de service din țară și acordăm o atenție deosebită acestui aspect. O dovadă a implicării noastre este deschiderea recentă a unui hub regional de piese de schimb, în județul Argeș. Acesta va deservi 23 de țări și va îmbunătăți semnificativ viteza și calitatea serviciilor noastre, transformând România într-un centru important de coordonare a activităților logistice. Inovăm pentru a ajunge la o economie circulară prin creșterea ratei de reciclare – reutilizare a materialelor și pieselor, eliminând substanțele potențial dăunătoare și gestionând corespunzător deșeurile. Aceste subiecte au fost punctul central al unui panel care a avut loc în timpul hackatonului pe teme de sustenabilitate Hack the Normal 2022, găzduit de Beko, axat pe dezvoltarea de noi tehnologii și soluții sustenabile. Discuțiile s-au concentrat asupra practicilor sustenabile și responsabile ale companiei, care constituie un exemplu în ceea ce privește importanța digitalizării pentru tranziția la o economie circulară.

Cum pot coexista implicarea și profitul într-o lume în care gestionarea operațiunilor într-o manieră responsabilă din punct de vedere de mediu și social a devenit un imperativ?

Cele două sunt indisolubil legate. Sustenabilitatea creează valoare și creștere pe termen lung, acesta fiind motivul pentru care am plasat-o în centrul strategiei noastre. Nu putem avea competitivitate industrială fără reducerea impactului asupra mediului. Accelerarea tranziției verzi și a celei digitale este o necesitate la scară globală. Digitalizarea este esențială pentru circularitate și pentru trecerea la un sistem de producție mai durabil. Producția Industry 4.0 este mai flexibilă, ceea ce duce la dezvoltarea de produse superioare, precum și la un management și un control al calității mai performante. Rezultatele fabricii Arctic din Ulmi oferă cel mai bun exemplu – costurile operaționale au fost reduse cu 11%, iar productivitatea a crescut cu 30%. Controlul calității este complet automatizat, ceea ce duce la o producție mai eficientă, cu o reducere a erorilor cu 20-30%. 

Ce vă inspiră?

Reconectarea cu natura este sursa mea de energie și inspirație. Mă ajută să mă relaxez, să gândesc mai clar și să pun lucrurile în perspectivă. Natura ne oferă atât de multe și de aceea este crucial să avem grijă de aerul pe care îl respirăm, de apa pe care o bem, de planeta pe care o lăsăm generațiilor viitoare.