OMV Petrom a contribuit în 2022 la bugetul de stat al României cu circa 20 de miliarde de lei, aproape dublu față de 2021. Aceste fonduri au asigurat 7% din veniturile fiscale la bugetul de stat consolidat al României.
Impozitele, taxele și contribuțiile directe și indirecte au reprezentat peste 19 miliarde lei, în timp ce dividendele de bază și speciale s-au ridicat la circa 1 miliard de lei, a comunicat compania.
Impozitele directe au avut cea mai mare creștere, atingând aproximativ 10 miliarde lei, de aproape patru ori mai mult față de 2021.
Acestea includ impozitul pe profit și alte taxe directe, redevențele petroliere, impozite și contribuții suplimentare aplicabile extracției de petrol și gaze, vânzărilor de produse petroliere, producției de energie electrică, comerțului cu gaze naturale și energie electrică.
Din aceasta sumă, impozitele suplimentare și contribuțiile au reprezentat 7,3 miliarde lei.
Pentru anul 2023, compania a planificat investiții de 6 miliarde lei, echivalentul a circa 60% din profitul net obținut in 2022.
„Ne-am plătit toate impozitele, taxele și contribuțiile la timp și ne-am conformat în mod voluntar măsurilor luate de Guvernul României pentru compensarea parțială a prețurilor la combustibili”, a declarat Christina Verchere, CEO-ul OMV Petrom.
OMV Petrom a înregistrat în 2022 cel mai mare profit din istoria companiei, de 10,3 miliarde lei (2,1 miliarde de euro), cu 260% mai mare față de 2021.
Pe de altă parte, compania ar putea să nu plătească noua taxă de solidaritate impusă de guvern.
Această taxă se va aplica firmelor din domeniul petrol și gaze dacă veniturile din extracția hidrocarburilor și rafinare depășesc 75% din cifra de afaceri.
Executivul apreciază că ar putea colecta 3,9 miliarde de lei de la companiile energetice care activează în România, dar ANAF, ministerul de Finanțe și Comisia Europeană au interpretări contradictorii privind aria de aplicabilitate a acestei taxe.