FacebookTwitterLinkedIn

Imigrația record nu i-a făcut pe britanici mai bogați și maschează o criză a productivității, a avertizat un think-tank citat de The Telegraph. Fundația Resolution a declarat că economia britanică a fost susținută de cea mai rapidă creștere a populației dintr-un secol din 2010, cu trei sferturi din creșterea de șase milioane fiind datorată migrației interne.

Cu toate acestea, a adăugat că „recordul mediu de creștere” al Marii Britanii de la preluarea puterii de către conservatori a făcut puțin pentru a crește PIB-ul pe cap de locuitor – care, potrivit economiștilor, este un indicator mai bun al standardelor de viață, deoarece ia în considerare creșterea populației.

Analiza Fundației Resolution a arătat că PIB-ul pe cap de locuitor a crescut cu 4,3% în total în ultimii 16 ani, ceea ce reprezintă doar o fracțiune din creșterea de 46% observată în 16 ani anteriori. Sfârșitul unui deceniu de boom al locurilor de muncă a expus și „recordul excepțional de prost” al Marii Britanii în materie de productivitate de la criza financiară din 2008, potrivit Fundației Resolution, care este considerată de stânga și al cărei fost director executiv, Torsten Bell, candidează pentru a deveni deputat laburist.

Aceasta a declarat că media de creștere anuală a productivității de 0,4% în ultimii 16 ani a fost cea mai lentă creștere din aproape 200 de ani, lăsând salariul mediu cu peste 14.000 de lire sterline sub tendința pre-criză.

O analiză separată realizată de Institutul pentru Studii Fiscale (IFS) a constatat că rata de creștere vertiginoasă a dobânzii datoriilor și creșterea bugetului pentru beneficii au însemnat că Rishi Sunak a gestionat cea mai mare creștere a dimensiunii statului din orice guvern conservator de după război.

În paralel, think tank-ul a descris creșterea generală a Marii Britanii de când conservatorii au preluat puterea în 2010 drept „solidă, dacă nu spectaculoasă, în comparație cu alte țări bogate”, cu o producție medie de aproximativ 1,5% pe an între sfârșitul anului 2009 și sfârșitul anului 2023. Aceasta este mai puternică decât în Germania și Franța, dar în spatele SUA și Canada.

În timp ce Fondul Monetar Internațional a declarat că este probabil ca rata de creștere a Marii Britanii să o depășească pe cea a colegilor săi europeni pe termen mediu, Fundația Resolution a observat că miracolul locurilor de muncă din Marea Britanie este puțin probabil să continue: „Deși se preconizează că populația Marii Britanii va crește cu 1,8 milioane de persoane, numărul orelor lucrate nu este așteptat să crească la fel de rapid, deoarece creșterea populației este compensată de o proporție mai mare a angajării constituite din grupuri care lucrează mai puține ore în medie (cum ar fi femeile și tinerii) și o forță de muncă mai în vârstă care este mai puțin probabil să fie angajată în primul rând.”