FacebookTwitterLinkedIn

Alegătorii din întreaga Europă și-au exprimat votul duminică în alegerile pentru Parlamentul European, care este probabil să mute spre dreapta politicile viitoare și să crească numărul naționaliștilor eurosceptici printre membrii săi, potrivit Reuters.

În Austria, Partidul Libertății de extremă dreapta este probabil câștigătorul scrutinului, conform unui sondaj bazat pe cercetări efectuate în ultima săptămână și publicat pe măsură ce votarea s-a încheiat duminică seara. Deplasarea preconizată spre dreapta a Parlamentului European înseamnă că entuziasmul pentru politicile de  combatere a schimbărilor climatice poate să se diminueze, iar măsurile pentru a limita imigrația în UE, un bloc de 450 de milioane de cetățeni, ar putea să se întărească. Parlamentul ar putea fi, de asemenea, mai fragmentat, ceea ce ar face adoptarea oricărei măsuri mai dificilă și mai lentă, în timp ce UE se confruntă cu provocări – inclusiv o Rusie ostilă și rivalitate industrială crescută între China și Statele Unite.

Votarea a început joi în Olanda și în alte țări vineri și sâmbătă, dar majoritatea voturilor UE au fost exprimate duminică – în Franța, Germania, Polonia și Spania. Italia a organizat o a doua zi de votare.

Parlamentul European votează legislația care este esențială pentru cetățenii și afacerile din cele 27 de națiuni ale UE. Dar de mulți ani, alegătorii din întregul bloc s-au plâns că procesul decizional al UE este complex, distant și deconectat de realitățile zilnice, ceea ce explică rata de participare deseori scăzută la alegerile UE. Potrivit Reuters, oamenii nu știu cine are cu adevărat puterea dintre Comisie și Parlament.

Mulți alegători au fost afectați de costul vieții, de migrație și de costul tranziției verzi și sunt tulburați de tensiunile geopolitice – inclusiv războiul din Ucraina. Partidele de extremă dreapta au profitat de acest lucru și au oferit electoratului o alternativă.