FacebookTwitterLinkedIn

Economia, migrația și conflictele internaționale au fost principalele preocupări pentru alegătorii din Uniunea Europeană, sugerează datele din cele mai mari țări membre ale blocului, potrivit Reuters.

Rezultatele provizorii ale alegerilor pentru Parlamentul European de duminică seară au arătat câștiguri pentru partidele naționaliste și eurosceptice care au făcut campanie pe teme care includ reducerea migrației, problemele economice ale cetățenilor și renunțarea la politicile verzi.

Îmbunătățirea economiei și reducerea inflației au fost pe primul loc printre cetățenii întrebați care a fost cel mai important lucru care le-a influențat votul, într-un sondaj realizat de platforma de sondaje Focaldata, la care a avut acces Reuters.

Sondajul a fost realizat în 6 iunie, ziua în care au început votările pentru alegerile Parlamentului UE, pe un eșantion de 6.000 de cetățeni din cele mai mari cinci țări ale UE după populație – Germania, Franța, Italia, Spania și Polonia – plus Suedia.

Conflictele internaționale și războiul au fost a doua cea mai importantă preocupare, urmate de imigrație și solicitanții de azil. Respondenții au plasat schimbările climatice pe locul al 5-lea în lista problemelor care le influențează votul, după „reducerea inegalității”, care a fost pe locul al 4-lea.

Partidele verzi din Europa au fost printre cei mai mari perdanți în alegerile din UE, rezultatele inițiale sugerând că vor pierde 18 locuri, ajungând la 53 de parlamentari europeni. Cu toate acestea, schimbările climatice sunt ca preocupare a publicului pe locul al 3-lea în Suedia și Spania, aceasta din urmă suferind de secete de lungă durată – consecință directă a transformării climei.

În Franța, Italia și Polonia, alegătorii au declarat că preocupările economice au fost principalul lucru care le-a influențat votul, cu imigrația pe locul al 2-lea în Franța și războiul pe locul al 2-lea în Italia și Spania.

Respondenții germani au plasat imigrația și solicitanții de azil ca principala lor preocupare, urmate de războaie și apoi de probleme economice.