FacebookTwitterLinkedIn

Rezultatele excepționale obținute de sportivul David Popovici la Campionatele Mondiale de Natație din Budapesta au readus în discuție situația fondului național de bazine de înot. În prezent, 255 de proiecte de construcții publice au inclus și construcția unei piscine sau a unui bazin de înot, arată o analiză a companiei IBC Focus pe baza datelor Victa.ro

Cel mai mare investitor în bazine și piscine publice este Compania Națională de Investiții, care are în derulare 41 de proiecte în valoare totală de aproximativ 100 milioane de euro. În total, în ultimele 12 luni au fost identificate 78 de proiecte cu cofinanțare publică, proiecte care au inclus și construirea unui bazin de înot sau a unei piscine.

Pe piața rezidențială formată din case unifamiliale, doar o locuință din 1.000 de case noi construite în România este prevăzută cu construcția unei piscine. 

„În zona caselor private vedem un un număr redus de piscine, explicațiile principale fiind că în România nu avem o climă care să încurajeze construcția de piscine, bugetele mari de întreținere și posibilitatea de a cumpăra piscine ușoare care nu necesită autorizație de construire”, a declarat Andrei Spătaru, CEO IBC Focus, companie care deține platforma Victa.ro. 

În ceea ce privește domeniul rezidențial, un imobil din 100 de blocuri de locuințe sau ansambluri rezidențiale are inclusă o piscină pentru locuitori, potrivit consultanților de la IBC Focus. Procentul este mai mare doar în privința hotelurilor și a pensiunilor: 3% din pensiunile și hotelurile care se construiesc acum au în plan și construirea unei piscine.

Top județe în care se construiesc proiecte cu piscine publice (fără cele rezidențiale mici):

Cu 41 de proiecte, București – Ilfov ocupă primul loc, fiind urmat de Constanța în topul județelor în care se construiesc proiecte cu piscine publice (29 de proiecte).

  • București Ilfov – 41 proiecte
  • Constanța – 29 proiecte
  • Bihor – 24
  • Timiș – 20
  • Tulcea – 11